Drony: Najlepší darček týchto Vianoc

, Quartz Foto:stránky výrobcov

Nie, nie ste paranoidní. Drony sú naozaj všade vôkol nás. Teraz môžete mať aj vy v rukách ovládanie niektorého z nich.

Dobrou správou je, že aspoň v USA a Veľkej Británii sú drony legálne pre nekomerčné použitie. Federal Aviation Administration v USA tvrdí, že jednotlivci môžu ovládať tieto bezpilotné stroje pokiaľ ide o rekreačné účely. Limit je zostať vo výške pod cca 122 metrov. Ale je tu ešte celý zoznam toho, čo FAA radí "robiť a čo nerobiť" na svojich internetových stránkach, aby tým vzdelávala spotrebiteľov o tom, kde sa môžu púšťať svoje bezpilotné lietadlá. Podobne to má prepracované aj Britský úrad pre civilné letectvo. Dobre navrhnutý grafický leták zobrazuje niektoré osvedčené postupy, napríklad ako akceptovať právo na ochranu súkromia. Aj Amazon ponúka zákazníkom niekoľko užitočných sprievodcov. FAA uviedla, že očakáva vydanie komplexných pravidiel týkajúcich sa malých bezpilotných lietadiel do konca tohto roka. Tieto nové pravidlá budú pravdepodobne platiť len pre komerčné drony, a údajne môžu byť viac obmedzujúce, než by niektorí dúfali.

Ak poznáte niekoho, komu by lietanie s dronom urobilo radosť, pozrite si čo aktuálne trh ponúka. Výber niektorých z najlepších strojov zozbieral portál Quartz. Cenové rozpätie je od 100 do 1000 dolárov. Samozrejme k tou ešte treba neraz pripočítať aj cenu kamery. Roztomilý koníček, čo poviete?

Pre začiatočníkov
Parrot Minidrones Rolling Spider
Cena: 99 dolárov
Kamera: Áno
Ovládanie: Mobilné aplikácie
Rozmery: 19,3 x 6,6 x 20,6 cm
Váha: 55 g, alebo 65 g s kolesami
Životnosť batérie: 8 minút lietania (6 minút s kolesami)
Dosah: až 20 metrov

V cenovej kategórii pod 100 dolárov je možností viacero. Rolling Spider dokážu ovládať mobilné aplikácie bežiace na väčšine smarfónov a tabletov. Nečakajte nič veľké, tento ľahký, ultrakompaktný dron sa zmestí do dlane. Má odnímateľné kolesá, dokáže zatočiť, aj hodiť spiatočku. Pri lietaní je vybavený technológiou, ktorá imitáciou zvuku motora signalizuje,  že stroj je naštartovaný a pripravený k letu. Pre fotky vhodné na Facebook je na tele drona osadený fotoaparát, ktorý zvláda 60 záberov za sekundu. Obrázky sú ukladané v rozlíšení 300 000 pixelov.

Pre pokročilých
Hubsan H107D FPV X4
Cena: 157 dolárov
Kamera: Áno
Ovládanie: Diaľkové
Rozmery: 10.2 x 10.2 x 5,1 cm
Hmotnosť: 770 gramov
Životnosť batérie: 5-7 minút letu
Dosah: až 100 m

Táto elegantne vyzerajúca mini-kvadrokoptéra je z produkcie čínskeho výrobcu Hubsan. Je to dobrá voľba pre nadšencov, ktorí hľadajú interaktívny zážitok z lietania, ale menej ich zaujíma fotografovanie a videá. Vstavaný fotoaparát má len 0,3 M pixelov, ktoré sľubujú rozlíšenie 640 x 480, samotný fotoaparát tak nie je natoľko impozantný ako ostatné v tomto zozname. Kľúčovou vlastnosťou tohto stroja je, že diaľkový ovládač má vstavanú obrazovku na ktorej vidíte živé zábery z vtáčieho pohľadu.

Pre rýchlostných maniakov
Walkera QR X350
Cena: 250 dolárov
Fotoaparát: Nie
Ovládanie: Diaľkovo
Rozmery: 29 x 28,2 x 18 cm
Hmotnosť: 1,9 kilogramu
Životnosť batérie: 9-11 minút letu
Dosah: až 100 m

Tento Drone je už pre znalcov, nie pre občasných fanúšikov. Má v sebe zabudovaný GPS snímač a silný kilowatový motor, ktorý z neho robí jeden z najrýchlejších spotrebiteľských dronov na trhu. Maximálnu rýchlosť je vyššia než 72 kilometrov za hodinu. Zatiaľ čo väčšina ostatných bezpilotných lietadiel je zameraná na vysoko kvalitné stabilizované snímky zo vzduchu, Walkera uprednostňuje rýchlosť a obratnosť. Preto nemá vstavaný fotoaparát, ale myslí na používateľov GoPro kamier.Pre nich je to dobrá investícia, ktorá ponúkne doteraz nedosiahnuteľný uhol pohľadu.

Pre kameramana
DJI Phantom FC40
Cena: 499 dolárov
Kamera: Áno
Ovládanie: Mobilné aplikácie
Rozmery: 48 x 34 x 11,9 cm
Hmotnosť: 1,2 kg
Životnosť batérie: 10-15 minút letu
Dosah: až 100 metrov

Phantom FC40 má osloviť fotoamatérov a kameramanov. Je to dobrá voľba pre každého, kto dokáže oceniť letecké zábery z ťažko prístupných miest. Je to možno najpopulárnejší dron na americkom trhu po tom, čo ho spropagovalo aj spravodajstvo CBS. Phantom má vlastnú vstavanú inteligentnú kameru pre HD video v rozlíšení 720p / 30 snímok za sekundu. Ovláda sa za pomoci aplikácie DJI FC40 kompatibilnej s iOS ale aj Androidom. Podobne ako GoPro, aj táto kamera dokáže širokouhlé zábery. Prístroj využíva 2.4G pripojenie Wi-Fi, a rovnako poskytuje aj živé zábery na displej smartfónu.

Pre skutočných nadšencov
Lehmann LA100
Cena: 990 dolárov
Fotoaparát: Nie
Ovládanie: Mobilné aplikácie
Rozmery: 92 x 45 cm
Hmotnosť: 850 g
Životnosť batérie: 25 – 30 minúty času letu
Dosah: 80 – 100 metrov

Keď zvolíte LA100, musíte byť problematikou dronov poriadne posadnutí. Cena tesne pod 1000 dolárov už k niečomu zaväzuje. Francúzsky výrobca Lehmann Aviation uviedol na trh impozantný stroj, ktorý dokáže uniesť dve GoPro kamery (nie sú súčasťou dodávky). Má vstavaný navigačný systém a cez Wi-Fi pripojenie komunikuje so systémom Windows OperationCenter. Aplikácia beží na akomkoľvek dotykovom zariadení s Windows8, nech už je to tablet, alebo telefón. Na rozdiel od iných bezpilotných lietadiel, ktoré sú riadené v reálnom čase, LA100 je potrebné naprogramovať prostredníctvom aplikácie, aby doletel tam, kam chcete. Ak sú údaje uložené, dron štartuje na svoju púť. O päť minút neskôr, čo je automaticky nastavený čas z bezpečnostných dôvodov, sa vráti na miesto štartu, rovnako ako keby to bol nejaký futuristický bumerang. V takomto prípade nie je nutné nič riadiť, táto interaktivita ale samozrejme chýba väčšine pilotov. LA100 dokáže letieť rýchlosťou až 50 kilometrov za hodinu, a je navrhnutý tak, aby vydržal drsné poveternostné podmienky. Nevadí mu  zima, horúčavy, ani silný vietor.

Súvisiace články

Aktuálne správy