Globálna ekonomika sa podľa OECD postupne zotaví

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj očakáva v tomto roku rast svetovej ekonomiky o 3,3 % a v budúcom roku o 3,7 %. V eurozóne predpokladá v tomto roku rast iba o 0,8 % a v budúcom roku o 1,1 %

Globálna ekonomika v tomto roku podľa prognózy Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) posilní o 3,3 %, v budúcom roku o 3,7 % a v roku 2016 sa zväčší o 3,9 %. Organizácia to uviedla vo svojej pravidelnej prognóze, ktorú zverejnila v utorok. Predikcia, ktorú OECD pripravuje dvakrát ročne, však ráta s tým, že medzi jednotlivými krajinami budú zreteľné rozdiely, pokiaľ ide o hospodársky rast a menovú politiku.

Eurozóne podľa OECD hrozí deflácia v prípade stagnácie ekonomiky alebo ďalšieho oslabenia inflačných očakávaní. Organizácia preto opätovne vyzvala Európsku centrálnu banku (ECB), aby začala kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky. OECD prognózuje, že hospodárstvo eurozóny v tomto roku posilní o 0,8 %, v budúcom roku sa jej ekonomický rast mierne zrýchli na úroveň 1,1 % a v roku 2016 na úroveň 1,7 %.

USA a Veľká Británia budú podľa OECD rásť podstatne silnejšie ako eurozóna a Japonsko. V rámci nových trhových ekonomík sa podľa predikcie bude zotavovať India, ale ruská ekonomika bude v budúcom roku stagnovať a hospodársky rast Číny sa zmierni. Podľa predpovede Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj sa hospodársky rast USA zrýchli a v budúcom roku hrubý domáci produkt (HDP) krajiny posilní o 3,1 %. V Japonsku OECD v tomto roku očakáva rast HDP iba o 0,4 % a v budúcom roku predpokladá mierne zlepšenie, a to na úroveň 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy