Príliš drahá obezita: Svetovú ekonomiku stojí viac ako alkoholizmus alebo zmeny klímy

, ČTK Foto: SITA

Obezita stojí svetovú ekonomiku zhruba rovnako ako fajčenie alebo ozbrojený konflikt a viac ako alkoholizmus alebo zmeny klímy. Tvrdí to štúdia, ktorú vypracovala poradenská spoločnosť McKinsey Global Institute. Ročné svetové náklady spojené s obezitou odhaduje na dva bilióny dolárov. Predstavuje to zhruba 2,8 percenta výkonu svetovej ekonomiky.

Analytici pri výpočtoch pracovali s nákladmi, ktoré obezita predstavuje pre zdravotníctvo, s úbytkom ekonomickej činnosti a s investíciami, ktoré sú potrebné na zmiernenie vplyvov obezity.

Ozbrojené konflikty, vojna a terorizmus stoja svetovú ekonomiku 2,1 bilióna dolárov ročne. Na zhruba rovnakú sumu vyjde aj fajčenie. Analytici odhadujú, že nadváhou alebo obezitou trpí skoro tretina svetovej populácie. Za 15 rokov by to mohla byť polovica dospelých obyvateľov planéty, ak bude súčasný trend pokračovať bez zmien.

Obezita je podľa analytikov v súčasnosti zodpovedná za zhruba päť percent úmrtí po celom svete. V boji proti nej majú zásadný význam výchova a zodpovedný prístup jednotlivcov. Len to ale vraj nestačí. "Obezita je teraz zásadný svetový problém, vyžadujúci všeobecnú intervenčnú stratégiu," uvádza sa v záveroch 150 stránkovej štúdie, ktorú vypracoval tím autorov pod vedením Richarda Dobbsa. "Akýkoľvek individuálny zásah bude mať pravdepodobne len malý celkový vplyv," upozorňuje štúdia.

Nutné sú aj ďalšie zásahy, ktoré toľko nespočívajú na vedomom rozhodnutí ľudí, ako na zmenách okolitého prostredia a spoločenských noriem. Zahŕňa to potrebné menšie porcie jedla, iné praktiky predaja alebo zmenu mestského prostredia a vzdelávacích systémov tak, aby podporovali telesnú aktivitu.

Obezita sa najčastejšie zisťuje pomocou indexu telesnej hmotnosti BMI, čo je pomer váhy k výške v metroch na druhú. Ak je BMI vyšší ako 25, má človek nadváhu. Výsledok nad 40 už znamená ťažkú obezitu, výsledok nižší ako 18,5 naopak podváhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy