Ministerstvo financií trojpercentné viazanie výdavkov neuvoľní

Ministerstvo financií bolo povinné viazať 3 % upravených výdavkov štátneho rozpočtu, ide o sumu 305 mil. eur, no v záujme dosiahnutia rozpočtových cieľov na rok 2014 viazanie neuvoľní

Ministerstvo financií (MF) v záujme dosiahnutia rozpočtových cieľov v roku 2014 trojpercentné viazanie výdavkov neuvoľní. Hrubý dlh verejnej správy síce najprv vzrástol, no potom klesol. Avšak vláda má pri prekročení stanovených dlhových pásiem povinnosť uplatniť preventívne opatrenia. Vyplýva to zo zdôvodnenia výšky dlhu a návrhu opatrení na jeho zníženie, ktoré vo štvrtok schválila vláda.

Ako sa ďalej uvádza v materiáli, hrubý dlh verejnej správy dosiahol podľa aprílovej notifikácie Eurostatu ku koncu roka 2013 úroveň 55,4 % HDP a následne klesol podľa októbrovej notifikácie na 54,6 % HDP. Prekročenie hranice 55 % HDP súviselo najmä so štatistickým zaznamenaním úveru Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných produktov (EOSA) do maastrichtského dlhu. Na pokles dlhu vplýva najmä zavedenie novej metodiky národných účtov ESA 2010, ktorá podľa MF lepšie zaznamenáva objem transakcií v ekonomike aj záväzky verejného sektora.

Notifikovaný dlh v rozmedzí 53 % až 55 % HDP zodpovedá druhému pásmu dlhovej brzdy. Po poklese dlhu na 54,6 % HDP prestáva podľa rezortu financií platiť povinnosť viazať 3 % z upravených výdavkov štátneho rozpočtu. Zároveň podľa ministerstva prestáva platiť obmedzenie, podľa ktorého vláda nesmie predložiť Národnej rade SR návrh rozpočtu na rok 2015, ktorý by obsahoval medziročný nominálny rast upravených výdavkov verejnej správy.

Ministerstvo financií bolo povinné viazať 3 % upravených výdavkov štátneho rozpočtu od prvého kalendárneho mesiaca nasledujúceho po zverejnení výšky dlhu. Rezort zaviazal na základe ústavného zákona celkovo 305 mil. eur z rozpočtovaných výdavkov na rok 2014. „V záujme dosiahnutia rozpočtových cieľov na rok 2014 ministerstvo financií viazanie 3 % výdavkov neuvoľní,“ uvádza sa v materiáli.

V roku 2014 by mal dlh podľa MF prvýkrát od 2008 medziročne klesnúť a dosiahnuť úroveň 54,1 % HDP. V roku 2015 sa síce očakáva dočasný nárast o 0,3 percentuálneho bodu. No v nasledujúcich rokoch bude dlh podľa ministerstva postupne klesať na 51 % HDP v roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy