Ukrajina chce dovážať plyn z EÚ, ale i z Ruska, ak bude cena spravodlivá

Ukrajina plánuje v budúcnosti nakupovať plyn od firiem z Európskej únie (EÚ), ale aj z Ruska, ak bude cena spravodlivá. Povedal to tento týždeň na stretnutí expertov k otázke energetickej bezpečnosti EÚ v Bruseli šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Informovala o tom ruská agentúra TASS.
„V súlade s našou stratégiou diverzifikácie povedieme rokovania dvoma smermi (s EÚ a Ruskom). Máme záujem kupovať určitý objem plynu aj od Gazpromu, ak bude cena férová,“ povedal Kobolev. Ako dodal, viaceré krajiny EÚ chcú predávať plyn Ukrajine, pričom podľa neho má Kyjev momentálne „štyroch kľúčových dodávateľov“. Ak by ich možnosti boli využité v plnej miere, môže Ukrajina čerpať z EÚ jednu miliardu kubických metrov (m3) plynu mesačne.
„Ak by sme dokázali tento objem zdvojnásobiť, Ukrajina už ruský plyn potrebovať nebude,“ dodal Kobolev s tým, že Kyjev by mal „vyriešiť technické otázky reverzného toku plynu zo Slovenska“.
„V takom prípade bude Ukrajina schopná dovážať z EÚ taký objem plynu, aký potrebuje,“ povedal. Dodal, že na základe vládneho plánu diverzifikácie dodávok Ukrajina chce svoju závislosť od jedného zdroja obmedziť maximálne na 30 % z celkového objemu dovozu.
Čo sa týka dovozu z Ruska, šéf Naftogazu podobne ako ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan povedal, že objem dovozu bude závisieť najmä od počasia. „Teoreticky, ak by bola zima teplá a Ukrajina urobila adekvátne ekonomické opatrenia a opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti, možno nebudeme musieť z Ruska doviezť nič,“ vyhlásil Kobolev.
Zároveň uviedol, že Kyjev chce čo najskôr začať rokovania s EÚ a Ruskom o dodávkach plynu v budúcoročnej letnej sezóne. „Toto leto nám trvalo viac než pol roka, než sme sa dopracovali k dohode, aj to veľmi krehkej. Takže rokovania o budúcom ‚letnom balíku‘ by sa mali začať čo najskôr. Ukrajina je kedykoľvek ochotná začať rozhovory,“ povedal Kobolev. Podľa neho ale Rusko a Európska únia nezačnú rokovania skôr ako v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy