Úspory obyvateľstva v Nemecku budú lepšie chránené

Sporitelia v Nemecku budú v budúcnosti lepšie chránení pred stratou z úspor v bankách. Agentúra DPA informuje, že spolková vláda dnes schválila návrh zákona, ktorým realizuje smernicu EÚ o jednotnej ochrane vkladov. Okrem toho sa ľudia dostanú skôr k svojim peniazom v prípade krachu banky tým, že sa pre ich vyplatenie odstránia viaceré doterajšie byrokratické prekážky.
V budúcnosti ich budú musia získať sporitelia v Nemecku do siedmich dní od nadobudnutia účinnosti zákona. Teraz je lehota 20-dňová. Smernicu EÚ majú členské krajiny uviesť do života najneskôr v roku 2024. Tento predpis stanovuje, že každý členský štát musí vytvoriť fond na ochranu vkladov. V Nemecku taký fond jestvuje už niekoľko rokov a sporiteľom zaručuje, že v prípade krachu banky sa im z úspor na účte vráti viac ako 100.000 eur. Uvedená suma je však celoúniovým limitom poistenia vkladov.
Nemecké súkromné, ľudové a družstevné banky majú okrem toho vlastné systémy zabezpečenia vkladov obyvateľstva, ktoré poskytujú vyššie záruky na vyplatenie vkladov v prípade krachu ústavov.

Súvisiace články

Aktuálne správy