Zabudnite na čokoládu: Už čoskoro z nej bude luxus a zmení sa aj jej chuť

, iDnes Foto: SITA

Celosvetový dopyt po čokoláde prevyšuje ponuku kakaa. V roku 2020 by mohol "čokoládový deficit" podľa predpovedí dosiahnuť milión ton. Nedostatok tlačí cenu základnej suroviny hore. Za posledných desať rokov sa cena kakaa viac ako zdvojnásobila.

Najväčší svetový výrobca čokolády Barry Callebaut sa obáva, že okolo roku 2020 sa môže kakao úplne minúť, upozorňuje britský The Telegraph. Spoločnosť vo svojich výsledkoch uvádza, že za posledný rok predala 1,72 milióna ton čokolády, takmer o dvanásť percent viac ako v predchádzajúcom období. Rastúci dopyt v kombinácii so zlým počasím, strachom z eboly a úrodou napadnutou chorobami, vytlačili ceny kakaa o štvrtinu vyššie. Ak bude tento trend pokračovať, cena za tabuľku čokolády sa stane neúnosnou.

Barry Callebaut pritom nie je jediným výrobcom, ktorý toto tvrdí. Obavy o budúcnosť čokoládového priemyslu vyjadrila v roku 2012 vtedajšia šéfka spoločnosti Mars Chocolate UK Fiona Dawson. V roku 2020 bude podľa nej na svetovom trhu s kakaom chýbať milión ton tejto suroviny. Na vine sú vraj rastúce ekonomické a ekologické tlaky na pestovateľov kakaa. Podobnú predpoveď vlani zverejnila aj Medzinárodná organizácia kakaa. Podľa nej by v roku 2030 mohlo na trhu chýbať dva milióny ton kakaa.

Plantáže kakaovníka boli napadnuté chorobou Frosty Pod Rot, ktorá zlikvidovala tretinu svetovej úrody kakaa. V oblasti Pobrežia Slonoviny a Ghany, kde sa pestuje 70 percent svetových zásob kakaa, navyše udreli suchá. Niektorí farmári sa preto preorientovali na pestovanie lukratívnejších komodít, na obilie a kaučuk.

Dopyt po čokoláde ale rastie, a to na všetkých najväčších svetových trhoch. V Spojených štátoch, Veľkej Británii, Rusku, Nemecku i Francúzsku. Čokolády sa nemôžu nasýtiť ani Aziati a obyvatelia Blízkeho východu. "Čína a India teraz majú veľmi sladké chute. To vytvára tlak na dodávateľa. Ceny kakaa tlačí hore aj rastúca obľuba tmavej čokolády s vyšším obsahom kakaa v západných krajinách," hovorí Lauren Bandy, analytik zo spoločnosti Euromonitor International.

Podľa Angusa Kennedyho, redaktora ekonomického magazínu Kennedy 's Confection, bude tabuľka čokolády v budúcnosti sladšia a mäkšia. Drahé kakao v nej totiž budú nahrádzať cukrom a rastlinným olejom. "Jej chuť nemá nič spoločného s čokoládou, ako ju poznáme a milujeme dnes," doplnil.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy