Volkswagen zastaví od budúceho roka predaj modelov Seat v Rusku

Automobilka Seat, ktorá je dcérskou firmou nemeckého koncernu Volkswagen, zastaví od budúceho roka predaj svojich vozidiel v Rusku. Dôvodom je zhoršovanie situácie v ruskej ekonomike a oslabenie rubľa. Oznámilo to dnes vedenie koncernu so sídlom vo Wolfsburgu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dopyt po autách v Rusku tento rok výrazne klesá v reakcii na prudké spomaľovanie tamojšej ekonomiky, ktoré ešte zhoršujú sankcie. Európska únia, USA a ďalšie západné štáty zaviedli sankcie proti Rusku za marcovú anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny, ktorí bojujú za odtrhnutie regiónu a jeho pripojenie k susednému Rusku. Aj pokles cien ropy sa podpísal na slabších výsledkoch ruskej ekonomiky.
„Značka Seat zastaví od 1. januára 2015 predaj v Rusku pre kontrakciu sektorov, v ktorých má zastúpenie, a tiež pre všeobecnú situáciu v ruskej ekonomike a fluktuáciu tamojšej meny,“ uviedol hovorca koncernu.
Celkový predaj nových áut v Rusku v októbri klesol medziročne o 10 % a za prvých 10 mesiacov roka sa znížil o 13 %. Dopyt po modeloch Seat na ruskom trhu sa pritom za 10 mesiacov prepadol až o 57 % na 1324 vozidiel. Oslabovanie rubľa a obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky nútia ruských spotrebiteľov, aby odkladali veľké nákupy na neskôr.
V roku 2013 pritom Seat predal v Rusku rekordných 3375 áut a na celom svete 355.000 vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy