Belgicko obvinilo pobočku banky HSBC z napomáhania k daňovým únikom

Belgické úrady obvinili švajčiarsku pobočku britskej banky HSBC, že pomáhala bohatým Belgičanom vyhýbať sa plateniu daní. Informoval o tom server BBC.
Divízia privátneho bankovníctva HSBC podľa belgickej prokuratúry pomáhala stovkám bohatých Belgičanov, vrátane obchodníkov s diamantmi v Antverpách, presúvať peniaze do daňových rajov. Výsledkom bola strata daňových príjmov štátu v hodnote niekoľko stoviek miliónov eur.
Belgické úrady obvinili banku z toho, že „vedome podporovala podvody, a to tým, že umožňovala určitým privilegovaným klientom prístup k firmám v daňových rajoch“. Tieto firmy, ktoré sídlia v Paname a na Panenských ostrovoch, založili výhradne za účelom daňových únikov. Do podvodu, v dôsledku ktorého sa od roku 2003 presunulo z Belgicka do daňových rajov niekoľko miliárd dolárov, je údajne zapletených vyše 1000 Belgičanov.
Belgickí vyšetrovatelia okrem toho zverejnili aj e-maily a inú korešpondenciu medzi HSBC a belgickými klientmi, ktorá poukazuje na to, že banka ponúkala služby s cieľom umožniť klientom daňové úniky. V tejto súvislosti ešte v októbri belgická polícia uskutočnila raziu v domoch približne 20 ľudí s účtami vo švajčiarskej divízii HSBC, aby získala proti banke dôkazy z napomáhania k únikom na daniach.

Súvisiace články

Aktuálne správy