Japonsko odkladá druhé zvýšenie spotrebnej dane na rok 2017

Japonsko zvýši spotrebnú daň na 10 % o 1,5 roka neskôr, než pôvodne plánovalo. Dôvodom je fakt, že po jej prvom zvýšení v apríli tohto roka upadla ekonomika do recesie. Podľa ministra financií je však zvýšenie nevyhnutné, ak chce Japonsko riešiť problém svojho vysokého verejného dlhu a starnúcej populácie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Tretia najväčšia ekonomika sveta nečakane upadla v 3. kvartáli do recesie. Tento týždeň japonská vláda v prvom odhade uviedla, že v období od júla do konca septembra 2014 klesla ekonomika medziročne o 1,6 % po poklese v 2. kvartáli až o 7,3 %. Analytici pritom očakávali, že hrubý domáci produkt (HDP) Japonska vzrastie o 2,1 %. Už po zverejnení nepriaznivej správy ekonómovia naznačili, že premiér Šinzó Abe druhé zvýšenie dane plánované na budúci rok pravdepodobne odloží.
Dnes to premiér potvrdil, keď oznámil, že po skĺznutí do recesie je ekonomika príliš slabá na druhé zvýšenie dane v plánovanom termíne, a toto zvýšenie posunul z októbra 2015 na apríl 2017. Prvé zvýšenie z pôvodných 5 % na 8 % platí od 1. apríla tohto roka.
Minister financií Taro Aso v tejto súvislosti uviedol, že daň bude potrebné zvýšiť „bez ohľadu na načasovanie“, pretože inak bude mať krajina problémy s financovaním rastúcich nákladov na sociálne zabezpečenie rýchlo starnúcej populácie. Zároveň dodal, že ak sa druhé zvýšenie spotrebnej dane odloží, vláda musí dať trhom záruky, že k ďalšiemu odkladu už nedôjde.

Súvisiace články

Aktuálne správy