Rast spotrebiteľských cien v Británii v októbri nečakane zrýchlil

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Británii sa v októbri nečakane zrýchlilo, aj keď len mierne na 1,3 % zo septembrových 1,2 %, čo bola najnižšia úroveň inflácie za päť rokov. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.
Analytici pritom očakávali, že medziročný rast inflácie v Británii bude v októbri stagnovať a zostane na septembrovej úrovni.
Miera inflácie sa však stále pohybuje hlboko pod 2-% cieľovou hranicou centrálnej banky Bank of England (BoE), a to už 11 mesiacov po sebe.
Podľa štatistického úradu ONS dôvodom je tvrdá cenová vojna medzi supermarketmi, ktoré stlačili ceny potravín, oblečenia aj benzínu.
Chris Williamson, hlavný analytik spoločnosti Markit, sa ale domnieva, že spotrebiteľské ceny v Británii sa v nasledujúcich mesiacoch opäť znížia v dôsledku zlacnenia benzínu aj ďalších komodít. BoE sa tiež obáva, aby sa nízka miera inflácie nezmenila na defláciu, keď spotrebitelia začnú odkladať nákupy a budú vyčkávať, či ceny tovarov neklesnú ešte viac.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Spojenom kráľovstve v októbri tiež vzrástli, a to o 0,1 % po septembrovej stagnácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy