Japonská ekonomika nečakane upadla do recesie

Japonská ekonomika prekvapivo upadla do recesie. Experti počítajú s tým, že premiér Šinzo Abe odloží ďalšie zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v trojmesačnom období od júla do konca septembra 2014 medziročne klesol o 1,6 %, uviedla japonská vláda vo svojom prvom odhade. Spotrebiteľské a firemné výdavky sa totiž po aprílovom zvýšení DPH z 5 % na 8 % neoživili. V predchádzajúcom kvartáli (od apríla do konca júna) sa HDP Japonska prepadol o 7,3 %.
Experti očakávali, že tretia najväčšia svetová ekonomika po USA a Číne v 3. kvartáli vzrastie o 2,1 %. Spotreba a vývoz však zostali slabé, čo spôsobilo, že firmy sa musia zbavovať nadmerných zásob.
V medzikvartálnom porovnaní sa japonská ekonomika počas uplynulého štvrťroka od júla do konca septembra znížila o 0,4 % po 1,8-% poklese v predchádzajúcom štvrťroku.
Vývoj japonského hospodárstva je tiež zlou správou pre Čínu, ktorej ekonomika sa ochladzuje, rovnako ako pre eurozónu, ktorej HDP sa v 3. štvrťroku zvýšil len o 0,2 %. Ak japonské firmy obmedzia zahraničné investície, môže to mať negatívny vplyv na celú ázijskú ekonomiku.
„Dopad zvýšenia DPH bol oveľa tvrdší, než sa predpokladalo,“ domnieva sa ekonóm RBS Japan Securities Junko Nišioka. Podobne sa vyjadril aj minister hospodárstva Akira Amari.
Investície do bývania sa v uplynulom kvartáli medziročne prepadli o 24 % a firemné kapitálové investície klesli o 0,9 %. Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadá v Japonsku 60 % ekonomickej aktivity, sa zvýšili len o 0,4 % po 5-% páde v predchádzajúcom štvrťroku.
Vzhľadom na kontrakciu ekonomiky premiér Abe zrejme odloží ďalšie zvýšenie DPH (na 10 %) plánované na október 2015 a spomalí konsolidáciu verejných financií. Predpokladá sa, že Abe tiež využije nečakane negatívny vývoj ekonomiky na vypísanie predčasných volieb v polovici decembra. Týmto spôsobom chce získať väčšiu podporu pre svoju ekonomickú stratégiu založenú na extrémne uvoľnenej menovej politike, fiškálnych výdavkoch a štrukturálnych reformách.

Súvisiace články

Aktuálne správy