Poľské spotrebiteľské ceny v októbri medziročne klesli o 0,6 %

Vyplýva to z údajov poľského štatistického úradu. V krajine tak zavládla najvýraznejšia medziročná deflácia od roku 1982

Spotrebiteľské ceny v Poľsku v októbri poklesli o 0,6 %, krajina tak eviduje najvýraznejšiu medziročnú defláciu od roku 1982. Vyplýva to z údajov poľského štatistického úradu. Zvyšuje sa tým tlak na poľskú centrálnu banku, aby na budúci mesiac znížila úrokové sadzby. „Je to určite argument pre výbor pre monetárnu politiku, aby znížil sadzby,“ povedal Michal Burek, analytik Raiffeisen Polbank.

Viacero predstaviteľov desaťčlenného menového výboru avizovalo, že iba zhoršenie výhľadu hospodárskeho rastu by mohlo byť impulzom pre uvoľnenie monetárnej politiky. Náznaky toho sa neobjavujú, aktuálne údaje poukazujú na posilnenie ekonomiky. Prehlbujúca sa deflácia však môže poškodiť hospodársky rast, pretože je impulzom pre zákazníkov, aby odkladali nákupy na obdobie, keď budú ceny ešte nižšie. Spotrebiteľské ceny v Poľsku v októbri medziročne klesali štvrtý mesiac po sebe.

Poľská centrálna banka v novembri ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 2 %, a to aj napriek tomu, že analytici očakávali jej zníženie o 25 bázických bodov. Banka tiež nezmenila lombardnú úrokovú sadzbu, ktorá tak zostala na úrovni 3 %. Depozitnú sadzbu ponechala vo výške 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy