Ropa naďalej klesá

Ceny ropy naďalej strácať dynamiku pred dnešným zverejnením ropných zásob v USA, u ktorých sa očakáva rast.  Pomalšia priemyselná výroba v Číne mala tiež negatívny vplyv na ceny komodít. Analytici očakávajú, aj naďalej nízku cenu ropy , ako USA a ďalší vývozcovia ropy odmietajú znížiť výrobu tohto „čierneho zlata“.

West Texas Intermediate (WTI), sa o 12 h obchodovala za 76,80 USD/barel, čo predstavuje pokles o 0,49 % v priebehu európskej seansy, zatiaľ čo Brent skĺzol o 0,72 % na 79,80 dolárov za barel.

V stredu WTI prepadla na trojročne minimu, kým Brent poklesol na päťročné minimá,  potom ako americká agentúra EIA znížila svoje prognózy na ceny ropy pre tento a ďalší rok.  Na ďalších grafoch môžete vidieť ako sa vyvíjali ceny  WTI, a ropy Brent posledných 30 dni.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Bloomberg

V stredu krajiny OPEC oznámili, že výroba ropy v októbri prudko klesla. Niektorí z hlavných dodávateľov tejto organizácie, ako je Saudská Arábia a Kuvajt, odolávajú zníženiu výkonu, zatiaľ čo niektoré  krajiny, vrátane Líbye, Venezuely a Ekvádoru, vyzvali na prijatie opatrení, ktoré by zabránili  ďalšiemu poklesu ceny.  Členovia OPEC majú naplánované svoje pravidelné stretnutie 27. novembra vo Viedni, po ktorom uvidíme ako sa rozhodli ohľadom budúcej produkcie ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy