Maloobchodné tržby v Británii v októbri stagnovali

Maloobchodné tržby v Británii v októbri stagnovali. Nesplnili sa tak predpovede ekonómov, ktorí očakávali pokles predaja. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe správy, ktorú zverejnilo konzorcium maloobchodníkov.
Podľa najnovších údajov maloobchodné tržby v britských prevádzkach na porovnateľnej báze, teda očistené o výsledky obchodov otvorených menej ako rok a zatvorených prevádzok, v októbri v medziročnom porovnaní stagnovali. Analytici pritom očakávali, že maloobchodné tržby klesnú o 0,5 %.
Na porovnanie, v septembri sa obrat britských maloobchodníkov znížil medziročne o 2,1 %.
Celkový maloobchodný predaj vrátane nových prevádzok, ktoré fungujú kratšie ako jeden rok, v októbri medziročne vzrástol o 1,4 %. To je pomalšie tempo rastu ako vlani v rovnakom mesiaci, keď britským maloobchodníkom stúpli tržby o 2,6 %.
Britská ekonomika v porovnaní s veľkými európskymi ekonomikami dosahuje solídny výkon, aj keď sa medzikvartálne tempo jej rastu v uplynulom 3. štvrťroku spomalilo na 0,7 % z 0,9 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. V medziročnom porovnaní ekonomika Británie v 3. kvartáli vzrástla o 3 %. Za tieto výsledky vďačí aj spotrebiteľským výdavkom.

Súvisiace články

Aktuálne správy