Bernanke: Európska centrálna banka to nebude mať s kvantitatívnym uvoľňovaním ľahké

, CNBC Foto: SITA

Bývalý šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke v stredu večer vyhlásil, že Európska centrálna banka (ECB) prežije rušné časy, ak sa bude snažiť zaviesť kvantitatívne uvoľňovanie v americkom štýle.

Podľa Bernankeho ECB čelí politickým prekážkam príliš veľkým na to, aby mohla zaviesť tak agresívny program. "Prekážky, ktoré tomu bránia, nie sú ekonomického rázu," povedal Bernanke. "Právne a politické prekážky, ktorým banka čelí, tento program značne komplikujú," dodal.

Bernanke sa tiež ostro obul do kritikov amerického kvantitatívneho uvoľňovania, ktorí tvrdia, že program, ktorý nafúkol súvahu Fedu na viac ako 4,5 bilióna dolárov, povedie k vysokej inflácii. Program kvantitatívneho uvoľňovania sa začal v roku 2009 a prebehol v troch vlnách. Posledný z nich ukončila nová šéfka Fedu Janet Yellenová na zasadnutí minulý týždeň.

"Nikdy neexistovalo riziko inflácie. Ekonomika bola vo veľkom prepade. Ak sme sa niečoho báli, potom to bola deflácia," povedal Bernanke k ekonomickým podmienkam, ktoré panovali v USA v čase zavedenia prvej vlny QE. "Ani po štyroch rokoch stále nevidíme známky inflácie. Dolár posilňuje. Hovoria: 'Počkajte ešte päť rokov, ono sa to stane.' Ale ono (inflácia) sa to nestane," dodal Bernanke.

Súvisiace články

Aktuálne správy