25 rokov od „Nežnej“: V porovnaní s rokom 1989 si môžeme dovoliť viac luxusu

, Poštová banka Foto: SITA

Čím viac si môžeme dovoliť minúť zo svojho príjmu na luxusné tovary, tým dosahujeme vyšší komfort a aj životná úroveň je vyššia.

Jedným z kritérií na posudzovanie životnej úrovne je nielen úroveň príjmov, ale aj možnosť tieto príjmy využiť na kúpu rozličných tovarov a služieb. Tie delíme na nevyhnutné a luxusné. Nevyhnutné napĺňajú základné potreby človeka a patria sem napríklad potraviny, nápoje, bývanie či oblečenie. Medzi luxusné tovary a služby radíme tie, ktoré zvyšujú náš blahobyt, ale dokážeme žiť aj bez nich.

Urobiť striktnú hranicu medzi nevyhnutným a luxusným tovarom nie je jednoduché a navyše, tie, čo boli pred 25 rokmi považované za luxus, napr. televízor či automatická práčka, sú už v súčasnosti absolútnou samozrejmosťou. Zatiaľ čo pred revolúciou vlastnila automatickú práčku len každá tretia slovenská domácnosť, v súčasnosti tento spotrebič nenájdeme len v 2 domácnostiach zo 100. Obrovský boom zažili za ostatných 25 rokov aj osobné počítače, ktoré v predrevolučnom roku vlastnili len menej ako 2 zo 100 domácností, no dnes ich nájdeme až v dvoch tretinách slovenských príbytkov. Nehovoriac o rôznych „smart“ produktoch, o ktorých sme pred 25 rokmi ani nechyrovali a dnes prácu s nimi ovládajú už aj malé deti.

 Vybavenosť slovenských domácností vybranými tovarmi dlhodobej spotreby (v % domácností)
 položka  rok 1988  rok 2012
 automatická práčka  33  97,8
 farebný televízor  36,8  98,8
 osobný automobil  39,1  59,5
 počítač  1,6  67,2
 Zdroj: ŠÚ SR

V súčasnosti Slováci míňajú v priemere 20 % svojich hrubých peňažných výdavkov na potraviny a nealkoholické nápoje. Je to stále vyšší podiel ako v krajinách západnej Európy, avšak v porovnaní s minulosťou došlo k polepšeniu. Pred 25 rokmi sa totiž potraviny a nealkoholické nápoje podieľali na celkových výdavkoch slovenských domácností takmer 40 percentami. Menší podiel výdavkov na základné tovary zväčšuje priestor na kúpu luxusnejších tovarov a služieb. Slovenské rodiny si tak môžu v súčasnosti dovoliť oveľa viac kultúry, dovoleniek, stravovania sa v reštauráciách či ubytovania v hoteloch než v roku 1989.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy