25 rokov od „Nežnej“: Zarobiť reálne viac ako v roku 1989 sa nám podarilo až v roku 2007

, Poštová banka Foto: SITA

Štatistiky priemernej mzdy nám hovoria, koľko zarába priemerný Slovák, avšak takýchto „tabuľkových ľudí“ je v skutočnosti málo. Pravdou je, že dnes si na úroveň priemernej mzdy nesiahnu až dve tretiny Slovákov zamestnaných na plný pracovný úväzok.

Na základe priemernej mzdy sa stanovujú aj iné ukazovatele. Od rastu dôchodkov až po určenie príjmovej hranice v prípade žiadosti o hypotekárny úver so štátnym príspevkom.

Priemerná nominálna mzda vzrástla z 3 142 Kčs v roku 1989 na 824 EUR v roku 2013. Ak by sme priemernú mzdu spred 25 rokov vyjadrili vo vtedy ešte neexistujúcich eurách, pri prepočte konverzným kurzom sme v tom čase zarábali v priemere 104 EUR mesačne. Dalo by sa teda povedať, že naše príjmy za 25 rokov od revolúcie vzrástli 8 násobne. Nie je tomu ale celkom tak, nakoľko treba brať do úvahy aj vývoj cien, ktoré sa počas tohto obdobia zvýšili takmer rovnako výrazne.

Reálnejší pohľad na zmenu našich príjmov preto prináša vývoj reálnych miezd, teda nominálnych miezd očistených o infláciu. Prvýkrát od revolúcie sa Slovákom podarilo reálne zarobiť viac ako v roku 1989 až v roku 2007, a to o necelé tri percentá. Takmer celý prepad reálnych miezd bol zaznamenaný najmä v porevolučných rokoch a to aj v dôsledku viacerých devalvácií koruny voči konvertibilným menám.

Životnú úroveň únie dobiehame rýchlejšie ako Česi

Pri meraní životnej úrovne sa za jeden z indikátorov považuje hrubý domáci produkt na obyvateľa meraný v parite kúpnej sily. V roku 1989 dosahoval priemer HDP na obyvateľa vtedajšieho Československa 56 % z priemeru 14 vyspelých krajín patriacich do vtedajších Európskych spoločenstiev. Po rozdelení federatívnej republiky bola životná úroveň Slovákov z pohľadu tohto ukazovateľa podstatne horšia ako u českých susedov.

 HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily (% podiel z priemeru únie)
 obdobie  Slovensko  Česká republika
 1989  56
 1998  52  71
 2003  56  77
 2008  72  81
 2013  76  80
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa IFP, Eurostat

Kým Slováci pred pätnástimi rokmi dosahovali v prepočte HDP na hlavu iba približne polovicu z európskeho priemeru, tak v prípade susedného Česka to bolo až 71 % tohto priemeru. Slováci sa však k priemeru únie približovali rýchlejšie než Česi a v uplynulom roku 2013 sme dosiahli už 74 % zo životnej úrovne EÚ, zatiaľ čo Česi rovných 80 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy