Ruská centrálna banka vzdala ochranu rubľa, mena zostala napospas trhu

, E15 Foto: SITA

Ruskí centrálni bankári priznali, že bitka o rubeľ je márna, a v súboji so súkromným kapitálom zložili zbrane. Miesto neobmedzenej podpory rubľa, ktorá doteraz stála Moskvu výdatnú porciu z jej dolárových zásob, chce Bank of Russia nabudúce ovplyvňovať ruskú menu len kozmeticky. Na ochranu rubľa budú môcť bankári denne minúť maximálne 350 miliónov dolárov. Z pohľadu finančných trhov ide o drobné. Počas októbra to denne bol aj päťnásobok tejto sumy.

Mena sa stala fakticky neriadenou strelou a výsledkom je suverénne najslabší rubeľ v histórii na hranici 45 rubľov za dolár.

Bank of Russia tak ukončila zúfalú snahu zvrátiť voľný pád rubľa. Len za október v prospech meny vydala okolo tridsať miliárd dolárov, a minula tak takmer sedem percent dolárových zásob krajiny. Úspech sa ale nedostavil, naopak. V tom istom mesiaci sa mena prepadla voči doláru skoro o desať percent a od začiatku roka sa hodnota meny scvrkla bezmála o tretinu. Potom, čo centrálni bankári nad jeho podporou zlomili palicu, nestojí pádu rubľa do ešte väčších hlbín prakticky nič v ceste.

"Opatrenia výrazne zvýši pohyblivosť rubľa, jeho kurz bude nabudúce určený predovšetkým trhovými faktormi," uviedla Bank of Russia v tlačovej správe a rezignovala tak na svoju predchádzajúcu ambíciu dostať menu pod kontrolu. "Centrálna banka umožnila rubľu prakticky úplne voľný pohyb. Jediným faktorom, ktorý by v súčasnosti dokázal obrátiť kurz ruskej meny, by bol prudký obrat v cenách ropy, "uvádza analytik moskovskej ING Pavel Demeščik pre denník The Moscow Times.

Ruská centrálna banka v snahe zastaviť oslabovanie rubľa siahla v októbri okrem devízových intervencií aj k masívnemu zvýšeniu úrokových sadzieb. V závere októbra nastavila kľúčový úrok na nečakane vysokých 9,5 percenta. Želaný efekt však vydržal len deň. Počas dvoch nasledujúcich dní sa kurz ruskej meny dostal ešte nižšie, než bol pred zásahom banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy