Obamovi demokrati už nemajú v Kongrese žiadne slovo, čo sa teraz zmení?

, ČTK Foto: SITA

Demokrati prezidenta Baracka Obamu utrpeli v kongresových voľbách ťažkú ​​porážku, v Kongrese prišli o zostávajúcu moc. Washington teraz čakajú nové mocenské pomery, ktoré môžu viesť od úplného zablokovania Obamu až po obdobie kompromisov.

Utorkové voľby do Kongresu Spojených štátov v ktorých republikáni ovládli obe komory, teda Snemovňu reprezentantov aj Senát, sú odmietnutím politiky demokratického prezidenta Baracka Obamu. Vyhlásil to šéf republikánov Reince Priebus. Voľby boli všeobecne považované za referendum o Obamovi, ktorého popularita je na dlhodobom minime.

"Republikáni dostali príležitosť, aby krajinu viedli lepším smerom," povedal Priebus s tým, že Američania "vyslovili republikánom dôveru". "Republikánska Snemovňa reprezentantov aj republikánsky Senát sú pripravení vypočuť americký národ. A my dúfame, že Obama urobí to isté," povedal Priebus. Republikáni pred voľbami sľúbili, že podporia tvorbu pracovných miest, zvýšia energetické kapacity krajiny a znížia štátne výdavky.

Biely dom ešte pred uzavretím volebných miestností uviedol, že voľby nie sú referendom o politických opatreniach jeho šéfa. "Veľká väčšina voličov po celej krajine sa v týchto voľbách rozhoduje na základe samotných kandidátov, a nie prezidenta Obamu," povedal v priebehu volebného dňa hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Čo sa pri kongresových voľbách stalo?
Presne to, čo predpovedali prieskumy verejnej mienky. Republikáni v Senáte opäť získali väčšinu a zároveň zostali najsilnejšou stranou v Snemovni reprezentantov. Konzervatívci tak budú mať po ôsmich rokoch opäť pod kontrolou obe parlamentné komory. Pre demokratov prezidenta Baracka Obamu je to debakel.

Je to prekvapenie?
Sotva. Demokrati mali zlé vyhliadky aj v štátoch, ktoré sú za iných okolností považované za ich bašty. Druhé kolo senátnych volieb sa bude musieť 6. decembra uskutočniť v Luisiane, lebo v tomto južanskom štáte nikto nezískal požadovaných viac ako 50 percent hlasov.

Čo viedlo k prehre demokratov?
Pri kongresových voľbách uprostred prezidentského funkčného obdobia predkladajú voliči vládnej strane často účty. Podobne tomu bolo aj za prezidentov Georga Busha či Billa Clintona. Obama je v súčasnej dobe medzi Američanmi značne nepopulárny a mnoho ľudí už neverí tomu, že my mohol niečo zmeniť.

Čo presne výsledok znamená?
Demokratická strana prezidenta Baracka Obamu už nemá v Kongrese žiadne slovo. Presadzovať zákony v parlamente sú teraz schopní len republikáni. Pre prezidenta to znamená, že musí pristúpiť na kompromisnú politiku, inak sa nevyhne úplnej blokáde.

Nečelil už skôr politickému patu?
V zásade áno. Pretože republikáni od roku 2010 ovládali Snemovňu reprezentantov, mohli všetky snaženia demokratov blokovať. Demokratická väčšina v Senáte, o ktorú teraz prišiel, ale Obamovi umožňovala manévrovať.

Čo sa teraz zmení?
Komisia zodpovedá za menovanie popredných predstaviteľov krajiny. Ak Obama bude chcieť vymenovať ministra, federálneho sudcu či veľvyslanca, musí to potvrdiť horná komora, takže teraz republikánov už neobíde. Prvá zaťažkávacia skúška príde čoskoro, pretože prezident musí navrhnúť nástupcu ministra spravodlivosti Erica Holdera.

Bude to mať aj zahraničnopolitické následky?
Nie priame, pretože zahraničná a obranná politika je doménou Bieleho domu. Aj tak ale pre prezidenta nebude vyjednávanie v parlamente ľahké, pretože napríklad zahraničné dohody a zmluvy musí Kongres potvrdiť. Aj vojnu môže oficiálne vyhlásiť iba Kongres. Republikáni ovládnu tiež vplyvné parlamentné výbory.

Majú teda republikáni voľné pole pôsobnosti?
Tak jednoduché to nie je. Po prvé demokrati majú stále vo 100 člennom Senáte viac ako 40 kresiel. Podľa rokovacieho poriadku je na schválenie zákonov potrebných súhlas 60 senátorov. A za ďalšie, Obama môže na každý výpad Kongresu odpovedať vetom. Otázkou ale je, či chce na posledné dva roky svojho druhého funkčného obdobia uviaznuť v pate. Obama by sa tiež mohol pokúsiť vládnuť pomocou exekutívnych nariadení, ktoré ale nemajú záväznosť zákonov.

Súvisiace články

Aktuálne správy