Ceny ropy ďalej klesajú

Ropa pokračuje v poklese, pričom cena americkej West Texas Intermediate (WTI) sa už prepadla pod trojročné minimum. Dôvodom sú špekulácie, že zásoby komodity v USA, ktoré sú jej najväčším svetovým spotrebiteľom, minulý týždeň vzrástli a producenti dodávajú na svetové trhy viac ropy, ako je potrebné na pokrytie dopytu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Ceny ropy klesajú stále hlbšie aj v dôsledku nadmernej produkcie a členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu odolávajú tlaku, aby ju obmedzili. Nechcú totiž stratiť pozíciu na trhoch, keďže USA vytrvalo zvyšujú ťažbu a pumpujú na trh najviac ropy za 30 rokov.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri sa dnes po 14. hodine v Singapure predával za 76,95 USD (61,49 eura). To je o 24 centov menej ako v predchádzajúci deň, keď kontrakt zlacnel o 1,59 USD a obchodovanie uzavrel pri cene 77,19 USD za barel, najnižšej od októbra 2011.
Cena decembrového kontraktu severomorskej ropnej zmesi Brent sa dnes znížila o 48 centov alebo 0,6 % na 82,34 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy