Výrobné ceny v SR klesli medziročne viac, ako bol priemer EÚ

Ceny priemyselných výrobcov v rámci celej 28-člennej Európskej únie v septembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška oslabili o 1,6 %. Na Slovensku sa znížili o 3,9 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom posilnili o 0,2 %. Medziročne však oslabili o 1,4 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa ceny priemyselných výrobcov v septembri medzimesačne zvýšili o 0,1 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška klesli o 1,6 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v septembri medziročne znížili výraznejšie ako v EÚ. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka totiž slovenské výrobné ceny oslabili o 3,9 %. V medzimesačnom porovnaní sa znížili o 0,1 %. Medziročný pokles výrobných cien na Slovensku bol v rámci EÚ druhý najvýraznejší. Rovnaký pokles výrobných cien evidovalo aj Belgicko.

V rámci členských štátov Európskej únie klesli v septembri výrobné ceny medzimesačne najviac vo Veľkej Británii (-0,4 %), v Českej republike (-0,3 %) a v Litve, v Poľsku a v Portugalsku (zhodne o -0,2 %). Najviac vzrástli v Estónsku (1,1 %) a v Dánsku, Španielsku, Francúzsku a Holandsku (zhodne o 0,5 %). Oproti septembru minulého roka sa výrobné ceny najvýraznejšie znížili v Litve (-5,6 %) a v Belgicku a na Slovensku (zhodne o -3,9 %). Medziročný rast výrobných cien evidovali iba v Rumunsku (0,4 %), v Lotyšsku (0,2 %) a v Grécku (0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy