Ebola straší Gatesa, pustí pol miliardy dolárov na výskum

, MTI Foto: SITA

Pol miliardy dolárov dá Bill Gates prostredníctvom svojej nadácie na boj proti infekčným chorobám, vrátane malárie.

Zakladateľ spoločnosti Microsoft a známy filantrop to oznámil v nedeľu na konferencii o zdraví zameranej na tropické choroby. V tomto roku to má byť 500 miliónov dolárov je na boj proti infekčným chorobám, malárii, zápalu pľúc a hnačkovým ochoreniam.

Príspevok Billa a Melindy Gatesovcov sa zvýši o 30 percent, aby sa dostalo šírenia malárie pod kontrolu, ale rovnako podporujú aj boj proti AIDS a tuberkulóze.

Gates vysvetlil pre tlačovú agentúru AP, že podľa neho sa v boji proti malárii nedá malými krokmi dostať k uspokojivým výsledkom. Nad chorobou by sa už malo definitívne zvíťaziť, ale  k tomu nám chýbajú tie správne nástroje. Zdôraznil, že na odstránenie chorôb, ako je malária alebo horúčka dengue, je potrebné zvýšené investičné úsilie. V Južnej Ázii sa už na lieky proti malárii vytvorila rezistencia. Časť príspevkov je preto potrebné presunúť na efektívnejšiu výrobu vakcíny, povedal Gates.

Malária skosí každý rok viac ako 600 tisíc ľudí, väčšinou deti, hlavne v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike, ale aj v iných častiach sveta.

Každoročná konferencia venovaná tropických chorobám zvyčajne odznie v tichosti. Tento rok sa však tešila veľkému záujmu médií, kvôli kríze spôsobenej Ebolou. V septembri daroval Gates 50 miliónov dolárov na boj proti vírusu Ebola v západnej Afrike. Poukázal pritom na to, že vypuknutie Eboly "sa stalo kritickým okamihom v histórii globálneho zdravia", pretože ide o doteraz najzávažnejšiu epidémiu.

Súvisiace články

Aktuálne správy