Ukrajinská centrálna banka zmiernila odhad poklesu ekonomiky tento rok na 7 %

Ukrajinská ekonomika by nemala tento rok klesnúť do takej miery, ako sa pôvodne očakávalo. Uviedla to dnes guvernérka ukrajinskej centrálnej banky, ktorá zároveň zverejnila údaje o vývoji ekonomiky za prvých deväť mesiacov tohto roka. Aj tie sú lepšie, než sa pôvodne čakalo. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Guvernérka Národnej banky Ukrajiny Valerija Hontarevová uviedla, že prognózy banky sú omnoho pozitívnejšie, než boli tie pôvodné. Podľa nej za obdobie od januára do konca septembra zaznamenala ukrajinská ekonomika medziročný pokles o 3,5 %. „Zároveň sme zlepšili aj odhad vývoja ekonomiky za celý rok 2014, pričom počítame s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) o 7 %,“ dodala Hontarevová.
V predchádzajúcej prognóze z polovice októbra centrálna banka počítala s poklesom HDP o 9 %. Už to predstavovalo zlepšenie, keďže v polovici septembra očakávala pokles ekonomiky o 10 %.
V dôsledku bojov na východe krajiny prechádza Ukrajina rozsiahlou ekonomickou krízou a hospodárstvo pomáhajú držať nad vodou financie medzinárodných inštitúcií, najmä Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond, ktorý Ukrajine v apríli schválil dvojročný úver vo výške 17 miliárd USD (13,61 miliardy eur), počíta s poklesom ukrajinskej ekonomiky v tomto roku o 6,5 %. Do dnešných dní už MMF uvoľnil pre Kyjev 4,6 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy