Európske akciové trhy klesli, reagovali na záťažové testy bánk a vývoj v Nemecku

Európske akciové trhy zaznamenali dnes pokles po tom, ako zareagovali na správu Európskej centrálnej banky (ECB) o výsledkoch záťažových testov najväčších európskych bánk. Ďalším dôvodom, ktorý negatívne ovplyvnil trhy, bola dnešná informácia o ďalšom poklese podnikateľskej dôvery v Nemecku. Informovala o tom agentúra DPA.
Talianska burza oslabila o 2,41 % a zhruba 2-% pokles zaznamenala aj burza v Aténach. V najväčšej miere obchodovanie ovplyvnili výsledky záťažových testov bánk, ktoré ukázali, že testami neprešlo celkovo 25 z približne 130 sledovaných bánk v eurozóne. Medzi najproblémovejšie banky podľa správy ECB patrili práve talianske banky, z ktorých až deväť neprešlo testami, ale aj tri banky z Grécka, tri z Cypru, dve z Belgicka, dve zo Slovinska a po jednej z Írska, Nemecka, Francúzska, Španielska, Rakúska a Portugalska.
Hodnota akcií talianskej Banca Carige klesla dnes o 15,68 % a cena akcií banky Monte dei Paschi di Siena, ktorá v testoch ECB dopadla najhoršie, zaznamenala pokles až o 17,55 %. Klesla aj hodnota akcií banky Banca Popolare di Milano, a to o 5,21 %. Z tých, ktoré medzičasom už kapitál navýšili, pokles hodnoty akcií zaznamenali Credito Valtellinese (2,72 %) a Banca Popolare dell’Emilia Romagna (3,84 %).
Z ďalších problémových bánk hodnota akcií portugalskej Banco Comercial Portugues klesla o 7,61 % a írskej Permanent TSB o 10,45 %. Obchodovanie s akciami cyperskej Bank of Cyprus pozastavili.
Okrem informácií od ECB o výsledkoch záťažových testov bánk reagovali trhy aj na dnešné správy o podnikateľskej dôvere v Nemecku. Tá podľa inštitútu Ifo klesla v októbri už šiesty mesiac po sebe, pričom pokles bol výraznejší, než sa čakalo. Index podnikateľskej dôvery Ifo klesol na 103,2 bodu zo 104,7 bodu v septembri. Ekonómovia počítali s poklesom len na 104,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy