Amazon: Zamestnanci štrajkujú za vyššie platy, hospodárske výsledky sklamali rovnako ako Fire Phone

, ČTK;iDnes;E15 Foto: SITA

Zamestnanci piatich nemeckých distribučných stredísk amerického internetového obchodu Amazon dnes vstúpili do štrajku. Žiadajú zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok. Podľa odborového zväzu Verdi, ktorý protest zvolal, sa štrajku zúčastňuje okolo 2000 zamestnancov Amazonu. V štyroch distribučných strediskách potrvá protest do stredajšieho večera, v jednom do štvrtka.

Nemecko je pre Amazon druhým najväčším trhom po Spojených štátoch. Firma tu má deväť distribučných centier a 9000 zamestnancov, nie všetci sú však členmi odborov. V sezóne sa počet zamestnancov zvyšuje o ďalších 14 000. Súčasný protest sa týka distribučných stredísk v Lipsku, v Bad Hersfeld, v Graben, v Rheinbergu a vo Werne. Podľa zväzu Verdi je to prvýkrát, kedy sa už v prvý deň štrajku pripojilo k zamestnaneckému protestu päť nemeckých stredísk Amazonu.

"Kolektívna zmluva by mala stanoviť jasné hranice veľkému pracovnému tlaku, zvýšenému zdravotnému riziku spôsobenému prevádzkou na zmeny, v noci a cez víkendy," uviedla v tlačovom vyhlásení k začatí štrajku Stefanie Nutzenbergerová zo zväzu Verdi. Podľa nej by zamestnanci okrem zvýšenia platu mali mať zaručené aj pracovné prestávky a nemali by byť nútení k nadčasom.

Odbory sa sporia s Amazonom o pracovné podmienky už viac ako rok. Zväz Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučných centrách v súlade s kolektívnymi dohodami pre odvetvie zásielkového obchodu a maloobchodu v Nemecku. Odbory si tiež sťažujú na extrémny tlak na pracovný výkon, na porušovanie pracovných podmienok a mimoriadne vysoký podiel zmlúv na dobu určitú.

Amazon zvýšenie miezd odmieta s tým, že jeho zamestnanci sú vlastne skladníci, takže sa na ne vzťahujú kolektívne zmluvy pre odvetvie logistiky. Ich platy sú podľa firmy nad priemerom v tomto odvetví. Amazon tiež odmieta obvinenia, že pracovné podmienky sú príliš tvrdé.

Zástupcovia zväzu Verdi pohrozili, že ak Amazon neustúpi, budú štrajkovať aj v čase predvianočnej obchodné špičky. Protestné akcie sa v predvianočnom období uskutočnili aj vlani, vtedy sa k nim pripojili zamestnanci troch distribučných centier. Amazon však tvrdí, že doterajšie štrajky nemali vplyv na termín dodávok tovaru zákazníkom a že by sa to nemalo stať ani v prípade ďalších protestov.

Výsledky Amazonu za tretí štvrťrok sklamali, strata je výrazne väčšia, než očakávali analytici. Na negatívnom výsledku sa prejavili rastúce náklady. Napriek očakávania Amazon nedosiahne zisk ani vďaka vianočným nákupom. Strata Amazonu sa medziročne prehĺbila na 437 mil. USD zo straty 41 mil. USD za tretí štvrťrok minulého roka. Náklady medziročne vzrástli o 23 % na 21,1 mld. USD. Amazon svoj ​​výhľad znížil kvôli negatívnemu vplyvu silného dolára a odmenám v podobe akcií kvôli medziročnému nárastu počtu zamestnancov o 36 % na takmer 150000 ľudí.

Za stratou z uplynulého štvrťroku stoja okrem iného odpisy vo výške 170 miliónov dolárov kvôli neúspešnému telefónu Amazon Fire Phone, ktorý šiel do predaja až v lete. Firmou vyvinutý inteligentný telefón čelí zlým kritikám, predaje zostali ďaleko za očakávaním a Amazon musel už po niekoľkých týždňoch zraziť jeho cenu.

Súvisiace články

Aktuálne správy