Podnikateľská nálada v Nemecku sa zhoršila

Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, v októbri klesol na takmer dvojročné minimum

Nemecká podnikateľská dôvera sa v októbri zhoršovala už šiesty mesiac v rade. Príslušný index, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, sa tak dostal najnižšie za takmer dva roky. Údaje naznačujú, že najväčšia európska ekonomika v štvrtom kvartáli pravdepodobne vykáže nulový rast, uviedol v pondelok ekonóm inštitútu Klaus Wohlrabe.

Ukazovateľ dôvery klesol zo septembrových 104,7 bodu na 103,2 bodu, čo bol najhorší výsledok od decembra 2012. V desiatom mesiaci roka sa zhoršilo hodnotenie súčasnej situácie aj vyhliadok do budúcnosti. Na podnikateľskú dôveru negatívne vplýva oslabovanie európskej ekonomiky a pokračujúca ukrajinská kríza. Nemecký export aj priemyselná výroba a objednávky podľa aktuálnych štatistík oslabujú najvýraznejším tempom od roku 2009, kedy kulminovala globálna finančná kríza.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %. Výhľad tohtoročného rastu Nemecku v posledných týždňoch zhoršili Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj aj Medzinárodný menový fond. Podľa aktuálnej prognózy vlády v Berlíne by sa mal hrubý domáci produkt krajiny v roku 2014 zväčšiť o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy