Na „švajčiarsky“ plat musel vlani Slovák pracovať takmer 8 mesiacov

Priemerný Slovák pracuje takmer osem mesiacov na to, aby v čistom zarobil toľko, čo zarobí Švajčiar za jeden mesiac. Ešte horšie na tom ako Slováci sú Bulhari a Rumuni, ktorí sa k priemernej čistej mesačnej mzde Švajčiara alebo Nóra nedopracujú ani za celý kalendárny rok. Vo svojej najnovšej analýze na to poukazujú analytici Poštovej banky na základe údajov Eurostatu za rok 2013.
Podľa údajov európskeho štatistického úradu a prepočtov banky dosiahla v roku 2013 priemerná hrubá mzda na Slovensku 835 eur. „Priemerná čistá mesačná mzda zamestnaného Slováka vlani dosiahla 645 eur a bola tak v rámci porovnávaných európskych krajín siedma najnižšia,“ skonštatovala v analýze analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.
Menej ako na Slovensku sa vlani zarábalo aj v susednom Poľsku a Maďarsku. „Priemerný čistý zárobok zamestnaného Maďara vlani dosahoval 536 eur, u Poliaka to bolo 619 eur. Hlavne maďarskí zamestnanci čelia totiž oproti tým slovenským vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu,“ uviedla analytička.
Rádovo približne o 100 eur vyššie ako na Slovensku boli vlani platy v Českej republike. Priemerná čistá mzda tam totiž dosahovala 740 eur. V rebríčku nad Slovenskom, s čistou mzdou do 1000 eur, sa ešte ocitli aj Estónsko a Slovinsko,“ doplnila.
Spomedzi susedných štátov mali najvyššie platy Rakúšania, ktorých priemerná čistá mzda predstavovala 2283 eur. „Ani rakúske platy sa však nechytajú na zárobky v ďalších krajinách západnej a severnej Európy. Spomedzi krajín Európskej únie boli vysoké zárobky v Luxembursku, a to na úrovni 3119 eur,“ vyčíslila analytička.
Ako však zároveň doplnila, najvyššie zárobky vlani mali Švajčiari. V tejto krajine dosiahla vlani priemerná čistá mesačná mzda 4946 eur. „Netreba ale zabúdať na to, že pri porovnávaní miezd je potrebné brať do úvahy aj druhú stranu mince, a tou je cenová úroveň v tejto krajine a náklady na život. A tie sú v západných krajinách tradične vyššie ako na Slovensku,“ dodala Vrabcová.

Súvisiace články

Aktuálne správy