Zisk Fordu v 3. kvartáli síce výrazne klesol, ale prekonal očakávania trhu

Čistý zisk Fordu v 3. kvartáli klesol. Jedným z dôvodov je posunutie termínu uvedenia na trh nového pick-upu F-150 s karosériou z prevažne hliníkových zliatin. Zisk bez započítania jednorazových položiek však prekonal očakávania Wall Street. Koncern tiež rástol v Číne, kde v súčasnosti predáva viac vozidiel ako Toyota. Informovali o tom agentúry AP, Bloomberg a RTTNews.
Čistý zisk Ford Motor za tri mesiace od júla do konca septembra klesol o 34 % na 835 miliónov USD (659,1 milióna eur) z 1,27 miliardy USD v rovnakom období vlani. Zisk na akciu sa znížil na 21 centov z 31 centov. Bez započítania špeciálnych položiek zisk na akciu padol na 24 centov zo 45 centov, analytici však v priemere počítali s poklesom až na 19 centov. Tržby Fordu klesli o 2,5 % na 34,9 miliardy USD, pričom experti ich prognózovali na nižšej úrovni 33,7 miliardy USD.
Koncern 29. septembra oznámil investorom, že nesplní v tomto roku svoje ziskové ciele. Zisk pred zdanením by mal v roku 2014 dosiahnuť 6 miliárd USD a nie 7 až 8 miliárd USD, ako Ford pôvodne očakával. Dôvodom sú rastúce náklady na zvolávanie vozidiel na opravy do servisov, prehlbujúce sa straty v zahraničí a vysoké investície do nových modelov. Šéf Mark Fields, ktorý na čele koncernu 1. júla nahradil Alana Mulallya, znížil tiež ziskové očakávania pre budúci rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy