Chyby v účtovníctve firmy Tesco sú väčšie, ako sa odhadovalo

Britský maloobchodný reťazec nadhodnotil svoj zisk o 263 mil. libier (GBP), predošlý odhad naznačoval, že chyba je v rozsahu 250 mil. GBP

Chyby v účtovníctve britského maloobchodného reťazca Tesco, ktorých výsledkom boli lepšie hospodárske výsledky, sú väčšie, ako sa očakávalo. Spoločnosť o tom informovala vo štvrtok. Reťazec uviedol, že nesprávne účtovníctvo viedlo k tomu, že vykazoval vyšší zisk o 263 mil. libier (GBP). Predošlý odhad naznačoval, že Tesco svoj zisk nadhodnotilo o 250 mil. GBP. Nový generálny riaditeľ spoločnosti Dave Lewis, ktorý je vo funkcií iba sedem týždňov, uviedol, že nemôže poskytovať prognózu celoročného zisku, pretože nepozná úplný rozsah problémov.

Základné tržby reťazca Tesco na domácom trhu za jeho účtovný druhý štvrťrok prudko oslabili. Organické tržby za druhý kvartál na britskom trhu bez tržieb za predaj pohonných hmôt a dane z pridanej hodnoty sa znížili o 5,5 %. V prvom štvrťroku sa tržby spoločnosti na domácom trhu zmenšili o 3,8 %, pričom sa to vtedy označilo za najhorší výkon Teska za 40 rokov. Hodnota akcií Teska oslabila o 5,7 % na jedenásťročné minimum. Predseda predstavenstva reťazca Richard Broadbent vo štvrtok oznámil, že plánuje rezignovať hneď, ako Tesco prijme nový podnikateľský plán.

Na Slovensku Tesco pôsobí od roku 1996 prostredníctvom spoločnosti Tesco Stores SR, a. s. Tá prevádzkuje viac ako 150 obchodov, pričom v poslednom čase expanduje najmä s formátom supermarketov s menšou predajnou plochou. So svojimi viac ako 10 tisíc zamestnancami patrí Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku.

(1 EUR = 0,79040 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy