Nízke ceny ropy nie sú tragédiou pre ruský rozpočet

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že súčasné nízke ceny ropy nie sú tragédiou pre ruský rozpočet, ktorý je veľmi závislý od príjmov z energetiky. A je tiež presvedčený, že na trhu s ropou príde onedlho ku korekcii cien smerom nahor. Informovala o tom agentúra Reuters.
Putin na brífingu po skončení rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, na okraji summitu európskych a ázijských lídrov v Miláne, zároveň pripomenul, že pri cene 80 USD (62,39 eura) za barel (1 barel = 159 litrov) už nie je ťažba tejto suroviny zisková.
Ceny ropy v uplynulých týždňoch vytrvalo klesali. Dôvodom bolo zvýšenie jej dodávok na svetové trhy. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) tento týždeň uviedla, že v septembri stúpli dodávky ropy na trhy o takmer 910.000 barelov denne na 93,8 milióna barelov/deň. Dôvodom bol rast ťažby z bridlíc v USA, v dôsledku čoho dosiahla produkcia čierneho zlata v Spojených štátoch najvyššiu úroveň za zhruba 30 rokov.
A navyše, Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa rozhodla, že zatiaľ neprijme žiadne opatrenia, ako je napríklad kolektívne zníženie produkcie, aby ovplyvnila vývoj cien. Predstavitelia OPEC sa stretnú 27. novembra a budú rokovať o ťažobnej politike kartelu.

Súvisiace články

Aktuálne správy