Kačica o Schumacherovom nešťastí vyvolala pád akcií výrobcu kamier na burze

, sport.cz Foto: SITA

Ťažké zranenie Michaela Schumachera spôsobil držiak kamery GoPro na jeho prilbe. Táto správa, ktorá sa rýchlo rozšírila od bývalého francúzskeho komentátora F1 Jeana Louisa Monceta, obletela celý svet. Informácia nebola pravdivá a jej publikovanie zrejme prispelo k výraznému zníženiu ceny akcií výrobcu kamery.

Moncet informoval francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1 o stave slávneho pilota formuly 1 a povedal: " Problém nebol samotný náraz hlavou do skaly, ale namontovaná kamera, ktorú mal na prilbe. Jej držiak mu spôsobil vážne zranenia." Tejto informácie si vzápätí chytili médiá po celom svete a začala ju šíriť ďalej. A vydesený Moncet už len správu rýchlo dementoval prostredníctvom svojho Twitter účtu. "Stop špekuláciám. Povedal som, že som videl Micka Schumachera. Nepovedal som kde, nepovedal som, že som s ním hovoril, jasné? Mick nemohol povedať nič o kamere alebo zraneniach, pretože sme spolu nehovorili," napísal."Zmienka o GoPro nebola faktami podložená informácia, bol to len môj názor," doplnil francúzsky expert na F1.

Lenže to už si správa žila vlastným životom, a ako postrehli burzoví analytici, mala priamy vplyv na vývoj ceny akcií výrobcu outdoorových kamier. Od pondelka išla totiž hodnota akcií kontinuálne dole, podľa magazínu Forbes za posledných päť dní až o dvadsať percent. A spoločnosť to podľa Forbesu len tak nenechá, zvažuje voči pôvodcovi kačice právne kroky.

Burzoví analytici sa však úplne nezhodujú v tom, či pád akcií GoPro skutočne spôsobila falošná informácia o Schumacherovi. Dvadsaťpercentný pokles totiž zaznamenala v poslednom týždni napríklad aj spoločnosť Mobileye, ktorá produkuje asistenčné systémy pre automobily. "Veľkí hráči zaznamenávajú veľké poklesy," poznamenal Tavis McCourt z poradenskej spoločnosti Raymond James & Associates.

Súvisiace články

Aktuálne správy