Rebríček technologických firiem s najvyšším rastom: Bodujú aj tri slovenské

Najrýchlejšie rastúcou technologickou spoločnosťou na Slovensku je Powerplay Manager. V rebríčku 50 technologických firiem s najvyšším rastom v strednej Európe za rok 2014, ktorý zverejnila spoločnosť Deloitte, jej ako nováčikovi patrí 35. miesto. Internetová firma WebSupport je na 36. a softvérová firma Innovatrics na 44. mieste.

Najrýchlejšie rastúcou technologickou spoločnosťou na Slovensku je Powerplay Manager, s. r. o. V rebríčku 50 technologických firiem s najvyšším rastom v strednej Európe za rok 2014 jej ako nováčikovi patrí 35. miesto. V rokoch 2009 až 2013 vykázala najsilnejšiu mieru rastu tržieb vo výške 422 %. Výsledky rebríčka CE Technology Fast 50 vo štvrtok zverejnila poradenská spoločnosť Deloitte na základe výnosov firiem za posledných päť rokov. V rebríčku sú spolu tri slovenské firmy. Ďalšia v poradí, internetová firma WebSupport, s. r. o. je na 36. mieste s mierou rastu tržieb 417 % a softvérová firma Innovatrics, s. r. o., ktorá sa zameriava na riešenia pre biometrické aplikácie, obsadila 44. pozíciu s rastom tržieb na úrovni 344 %.

 

Na čele rebríčka je ako nováčik maďarská internetová realitná firma Szallas.hu s päťročnou mierou rastu výnosov o 2 259 %. Po nej nasleduje poľská finančná porovnávacia webová stránka Comperia.pl (rast o 1 962 %), ktorá postúpila zo štvrtého miesta v roku 2013. Ďalšie tri miesta tiež patria nováčikom, a to High Tech Engineering Center zo Srbska (1 777 %), rumunskej firme ITNT zameranej na vývoj softvérov (1 433 %) a poľskej agentúre na vývoj webu Netguru (1 386%).

Priemerná miera rastu 50 najrýchlejšie rastúcich technologických spoločností sa zvýšila z vlaňajších 671 % na 698 %. Je to výrazne menej ako v roku 2012 s priemerným rastom o 1 026 %. Popredné miesta v rebríčku opäť obsadili softvérové spoločnosti s počtom 26, zastúpenie má dvanásť internetových firiem a šesť zo sektoru telekomunikácií a sietí. Viac ako polovica firiem sa v rebríčku umiestnila prvýkrát. V tohtoročnom rebríčku sa umiestnili firmy z desiatich krajín – z Poľska sedemnásť, z Maďarska desať, z Rumunska šesť, z Chorvátska štyri, z Českej republiky, Litvy a zo Slovenska po tri, zo Srbska dve, z Bulharska a Estónska po jednej firme.

V kategórii Veľká päťka (Big Five) je na čele druhý rok po sebe poľská počítačová spoločnosť goclever.com s rastom tržieb o 777 %. V hlavnom rebríčku sa umiestnila na sedemnástej priečke. Slovensko v tejto kategórii zastupuje na štvrtom mieste spoločnosť ESET, ktorá sa v rebríčku umiestnila už dvanásty rok. Za posledných päť rokov dosiahla rast 274 %. Víťazom v kategórii Vychádzajúce hviezdy (RisingStars) je maďarská softvérová spoločnosť zameraná na mobilné aplikácie Distinction s trojročnou mierou rastu výnosov 2 746 %. Za Slovensko sa na siedmom mieste v tejto kategórii umiestnila internetová spoločnosť Visibility, s. r. o. so zameraním na online marketingové aktivity s rastom tržieb o 370 %. V tejto kategórii Deloitte hodnotí mladé spoločnosti, ktoré sa vyznačujú veľkým potenciálom, ale na trhu pôsobia príliš krátko na to, aby splnili kritérium hlavnej kategórie.

Súvisiace články

Aktuálne správy