Najskôr Havaj, potom Ebola: Zuckerberg daroval 25 miliónov dolárov

, ČTK Foto: SITA

Mark Zuckerberg sa pre finančný dar rozhodol pár dní potom, čo si kúpil časť ostrova na Havaji. Peniaze poslal organizácii CDC Foundation, ktorá sa sústredí na obranu proti svetovým zdravotným hrozbám.

"Epidémia eboly sa teraz nachádza v kritickom bode. Infikovaných bolo už vyše 8400 ľudí a choroba sa ďalej šíri. Podľa niektorých predpovedí by sa mohlo nakaziť až milión ľudí," napísal zakladateľ Facebooku na svoj ​​profil. "Dúfame, že týmto pomôžeme k záchrane životov a dostať  Ebolu späť pod kontrolu," dodal. Zuckerberg nezabudol spomenúť, že peniaze daroval spoločne so svojou manželkou Priscillou Chan.

Peniaze by mali byť využité na boj s Ebolou v zasiahnutých krajinách – Guinei, Libérii a Sierra Leone. Zuckerbergov dar prichádza asi mesiac po tom, čo spoluzakladateľ Microsoftu Paul Allen venoval na prevenciu Eeboly deväť miliónov dolárov.

Podľa predpovede Svetovej zdravotníckej organizácie by sa v ďalších dvoch mesiacoch malo týždenne nakaziť cez desať tisíc ľudí. Ebola, inak krvácavá horúčka, má v súčasnej chvíli na svedomí viac než štyri tisícky životov. V stredu dopoludnia sa okrem iného objavili ďalšie informácie o rozšírení vírusu do Spojených štátov amerických. Nakazený bol už druhý zdravotník v Texase, ktorý sa rovnako ako prvá nakazená Nina Phamová staral o chorého Libérijčana. Ten zomrel minulý týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy