Dajte si skontrolovať komín aj bleskozvod, inak riskujete pokutu a neplatné poistenie

, OVB Allfinanz Foto: SITA

Začala vykurovacia sezóna. Uistili ste sa, či máte platnú kontrolu kotla, revíziu komína a bleskozvodu? V opačnom prípade riskujete, že vám pri poistnej udalosti poisťovňa skráti poistné plnenie, prípadne vám úplne odmietne uhradiť škodu. Podľa zákona má na to právo.

Občiansky zákonník ukladá povinnosť zabezpečiť si nehnuteľnosť proti vzniku škody. Za chýbajúcu kontrolu hrozí od obce pokuta. Čo presne vyžaduje zákon? Radí Janka Pracharová, obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko.

Zákon NR SR č. 17/2007 Z. z. o pravidelnej kontrole kotlov, vykurovacích sústav a klimatizačných systémov zaviedol od januára 2008 povinnosť pravidelných kontrol. Určuje aj maximálnu pokutu od obce za nesplnenie povinnosti – 333 eur. Osloviť by ste mali odborníka s osvedčením a absolvovanou skúškou z uvedenej oblasti, sústredení sú v zozname oprávnených osôb na vykonávanie kontroly vykurovacích systémov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry SIEA.

Kontroly, ktoré by ste nemali podceniť

Kotol
Zákon vyžaduje dlhý interval, až 15 rokov podľa typu kotla. Pri kotloch starších ako 15 rokov musí byť súčasťou kontroly aj individuálna špeciálna kontrola vykurovacej sústavy. Dôležitejší je ale interval, ktorý predpisuje servisná knižka. Pri nových kotloch je to zvyčajne každý rok počas prvých piatich rokoch prevádzky. Tieto podmienky berú do úvahy aj poisťovne. Ak pravidelné servisné kontroly nedodržíte, strácate platnosť záruky kotla, čo pri investícii 1000 – 10 000 eur môže poriadne bolieť. A poisťovňa vám môže krátiť alebo úplne odmietnuť plnenie z vášho poistenia.

 Kontrola kotlov s výkonom 20 – 30kW  Interval kontroly  Prvá kontrola
 Fosílne tuhé a tekuté palivo okrem zemného plynu  10 rokov  Najneskôr do 31.12.2017
 Zemný plyn  15 rokov  Najneskôr do 31.12.2022
 Biomasa, bioplyn  15 rokov  Najneskôr do 31.12.2022

Komín
Komín si musíte dať kontrolovať výrazne častejšie. Ako často, to závisí od paliva, ktorým kúrite. Interval kontroly určuje vyhláška ministerstva vnútra.  Pri dreve, uhlí a LPG (propán-bután) potrebujete kontrolu každé 4 mesiace, pri plyne a komíne bez vložky každých 6 mesiacov, pri plyne a vložkovanom komíne (typicky pri kondenzačných kotloch) raz ročne. Kontrolu musí robiť pravidelne každý, kto má v dome kotol s odvodom spalín do komína, čo sú  všetky kotly okrem elektrického. Pre vyčistenie komína spolu s kontrolou si vyberte certifikovaného kominára, ktorý vám vystaví Potvrdenie o vykonaní preskúšania komína (tzv. Revízna správa). Revízia nie je drahá, stojí 20 – 30 eur. Pri požiari alebo škode súvisiacej s vykurovacou sústavou poisťovňa vždy skúma, či máte platnú revíziu komína.

Elektrické zariadenia a bleskozvody
Lehoty odborných prehliadok sa odvíjajú od druhu objektu a zariadení, napr. murovaná obytná budova potrebuje revíziu raz za  5 rokov. Ak nie ste povinní  mať na dome bleskozvod, obec vám túto povinnosť pri kolaudácii neuložila, máte po starosti. Ak ale musíte mať bleskozvod a vy ste si túto povinnosť v danej lehote nesplnili, môže to byť pre poisťovňu dôvod na krátenie plnenia či odmietnutie plnenia. Poisťovňa samozrejme vždy posudzuje, či poistná udalosť súvisela s časťou domu, ktorá nemá potrebnú ochranu.

Odporúčania na začiatku vykurovacej sezóny
– Objednajte si čím skôr čistenie a revíziu komína. Znížite tým riziko požiaru vyhorením spalín, zlepšíte účinnosť kotla, čo sa odrazí v znížení nákladov a zároveň máte istotu, že poisťovňa vám uhradí prípadnú poistnú udalosť.
– Ak máte nový, či zánovný kotol, nezabudnite na pravidelnú prehliadku. V opačnom prípade stratíte záruku.
– Skontrolujte si, kde máte uloženú Revíznu správu komína. Pre istotu ju oskenujte a uložte v elektronickej podobe v počítači, v cloude (Dropbox) alebo si urobte kópiu, ktorá bude uložená mimo domu. Ak o správu prídete pri požiari, nemáte ako zdokladovať platnosť revízie. Pri každej poistnej udalosti súvisiacej s vykurovaním bude poisťovňa od vás revíznu správu vyžadovať.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy