Rozpočtový deficit USA klesol v uplynulom fiškálnom roku na 2,8 % HDP

Rozpočtový schodok USA klesol v uplynulom fiškálnom roku (do 30. septembra 2014) takmer o tretinu a bol najnižší od roku 2008. Hlavnými dôvodmi sú oživenie ekonomiky, čo podporilo daňové príjmy, a len mierny nárast výdavkov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Deficit v uplynulom fiškálnom roku 2014 padol na 483 miliárd USD (381,34 miliardy eur) zo 680 miliárd USD v predchádzajúcom roku. Schodok bol najnižší od roku 2008, keď dosiahol 459 miliárd USD. Potom z dôvodu finančnej krízy nasledovali roky s deficitom nad 1 bilión USD.
Americký minister financií Jack Lew a šéf rozpočtovej kancelárie Bieleho domu Shaun Donovan v stredu (15. 10.) privítali čísla za uplynulý rok a označili vývoj deficitu za „návrat k normálnemu fiškálnemu stavu“. Schodok za rok 2014 totiž klesol na 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najmenej od roku 2007 a menej než je priemer za uplynulých 40 rokov.
Lew na tlačovej konferencii vyhlásil, že Spojené štáty sa aktuálne nachádzajú v období fiškálnej udržateľnosti, ktorá je dobrým základom pre rast ekonomiky. „Nemyslím si, že by sme v súčasnosti museli byť v pohotovosti,“ uviedol Lew. „Teraz však musíme udržať motor ekonomiky v takej kondícii, aby sme videli rast aj v najbližších desiatich rokoch.“

Súvisiace články

Aktuálne správy