Európa podľa Washingtonu stále neodvrátila hrozbu deflácie

Európe hrozí, že inflácia zostane dlhodobo výrazne pod cieľovou hodnotou, alebo nastane priamo deflácia, varuje federálne ministerstvo financií

Existujúce opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB) nemusia postačovať na odvrátenie deflačnej hrozby a Európe hrozí, že sa prepadne do špirály klesajúcich cien aj miezd. Uviedlo to v stredu ministerstvo financií USA. "Európe hrozí, že inflácia zostane dlhodobo výrazne pod cieľovou hodnotou, alebo nastane priamo deflácia," varuje ministerstvo v správe pre americký Kongres. K oživeniu celého regiónu by mohli prispieť opatrenia na posilnenie domácej spotreby, najmä v krajinách s významnými prebytkami obchodnej bilancie, akou je aj najväčšia európska ekonomika Nemecko, uvádza sa ďalej v správe.

 

ECB v posledných mesiacoch stlačila úrokové sadzby na rekordné minimá, bankám ponúkla nové dlhodobé lacné peniaze a oznámila plán nákupov cenných papierov krytých poskytnutými úvermi od komerčných bánk. Mimoriadne opatrenia majú podporiť ekonomiku menovej únie, ktorá sa potáca na kraji recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy