Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje pod 81 USD/barel

Ceny ropy pokračujú v poklese. Americká ropa WTI sa obchoduje už pod úrovňou 81 USD (63,95 eura) a ropa Brent pod 83 USD za barel. Dôvodom sú obavy z ochladzovania globálnej ekonomiky, a tým aj dopytu po čiernom zlate. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.40 SELČ predával po 81,88 USD. To je o 90 centov menej ako v stredu (15. 10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 6 centov a na newyorskej komoditnej burze uzavrel na úrovni 81,78 USD za barel. Novembrový kontrakt na sveromorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 80 centov na 82,98 USD za barel.
Na trhu s ropu je aktuálne vysoká ponuka, čo stláča ceny. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) totiž zatiaľ nereagovala na prudký pokles cien čierneho zlata obmedzením produkcie. Ceny ropy od júna padli o vyše 20 %. Navyše sa zhoršujú vyhliadky globálnej ekonomiky, ako ukazujú aktuálne indikátory, čo je negatívnym signálom pre vývoj dopytu po rope.

Súvisiace články

Aktuálne správy