Vráti Grécko vôbec niekedy pôžičky? Veľký problém má nastať začiatkom budúceho roka

, CNBC Foto: SITA

Celá Európa bude opäť otrasená, ak by sa na základe výsledku voľby hlavy štátu začiatkom budúceho roka Gréci uchýlili k predčasným parlamentným voľbám. Takéhoto scenára sa najviac obávajú investori, ktorí sa už znova začali vyhýbať gréckym vládnym dlhopisom.

Výnosy desaťročných gréckych vládnych dlhopisov presiahli sedem percent (7,118 %), čo je medzi investormi považované za limit solventnosti. Vyššie výnosy by mohli byť pre krajinu natoľko zaťažujúce, že sa tým zvyšuje šanca dostať sa do finančných problémov, ktoré by mohli skončiť vyhlásením bankrotu. Výnosy gréckych dlhopisov naposledy dosiahli túto úroveň v marci tohto roka, poznamenáva CNBC.

Hoci nie je veľa investorov, ktorí nakupujú dlhodobé grécke vládne dlhopisy, napriek tomu ich posilnenie odborníci považujú za varovný signál. Investori sa obávajú, že vláda chce predčasne opustiť záchranný program EÚ a MMF ešte pred rokom 2016. Ďalej chcú Gréci získať prostriedky potrebné na financovanie vládnych výdavkov z voľného trhu, namiesto toho, aby využili ďalšiu časť z úveru 240 miliárd eur. Grécky rozpočet, bez zarátania dlhu, vykazoval na konci septembra prebytok 2,5 miliardy eur. Vláda tak nazhromaždila viac ako plánovala, pôvodne to malo byť 1,5 miliardy EUR. Grécky verejný dlh v roku 2013 presiahol 175 percent HDP.

Antonis Samaras (vpravo) víta prezidenta Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera

Premiér Antonis Samaras pred pár dňami inicioval hlasovanie o dôvere vlády s tým, že ak touto skúškou kabinet prejde, môže sa pustiť do vyššie uvedeného plánu, teda aby Grécko vystúpilo zo záchranného programu. Z tristočlenného parlamentu 155 konzervatívcov a socialistov vládu podporilo. Podľa odborníkov za túto podporu požadovali, aby vláda odmietla ďalej medzinárodnú pomoc a následne aj ukončila veľmi silné a tým pádom aj nepopulárne škrtiace opatrenia.

Ako je známe, bolo to Grécko, ktoré spustilo dlhovú krízu eura, po tom, čo sa v roku 2010 ukázalo, že počas niekoľkých rokov upravovalo svoj rozpočtový schodok. Krajina sa ocitla zo dňa na deň v platobnej neschopnosti. Grécko zachránila intervencia EÚ a MMF, rovnako ako brutálne škrty v štátnych výdavkoch. Hoci od roku 2011 trvajúca recesia už pravdepodobne skončila v treťom štvrťroku tohto roka, pre ekonomiku by stačilo  najmenšie zaváhanie a skončí opäť na dne.

Koaličná vláda aj napriek zjavnému riziku odmieta ďalšiu medzinárodnú pomoc a bola nútená prikývnuť na hlasovanie o dôvere, pretože prieskumy verejnej mienky ukazujú, že s popularitou to ide dolu vodou, pričom pozícia ľavicovej radikálnej strany Syriza, úplne odmietajúcej záchranný balíček, silnie.

 Líder opozície Alexis Tsipras
Samaraz musí začiatkom budúceho roka prísť s návrhom na post hlavy štátu, mandát súčasného prezidenta vyprší. Ak jeho favorita parlament neprijme, je šanca, že budú oznámené predčasné voľby, ktoré môžu zmeniť zloženie vládnej moci. Program Syriza je jednoduchý: veritelia musia odpustiť krajine dlhy, ktoré sa aj tak nedajú splatiť. Problém je v tom, že väčšina z gréckeho dlhu je priamo alebo nepriamo rukách iných štátov eurozóny. Mali by sa preto vzdať peňazí daňových poplatníkov, čo by mohlo viesť k celoplošnej politickej a hospodárskej kríze, ale aj kríze dôvery. Niektorí analytici pre agentúru Reuters potvrdili, že výnosy dlhopisov dostala nad sedem percent politická neistota. Investori prestali kupovať dlhopisy kvôli možnosti predčasných volieb v roku 2015, ktorých výsledky sú nepredvídateľné.

Súvisiace články

Aktuálne správy