Počet výrobcov plastových okien v SR klesol vlani o desatinu

Výroba plastových okien na Slovensku zaznamenala pokles aj v minulom roku. Až 13 slovenských producentov bolo nútených zmeniť alebo pozastaviť svoju činnosť. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti Inoutic zo začiatku tohto roka, podľa ktorej pomyselné záchranné koleso pre mnohé firmy pôsobiace v tomto segmente predstavuje export na západné trhy.

Počet výrobcov plastových okien na Slovensku klesá od roku 2011 každoročne rádovo o 10 %. Vlani sa medziročne znížil o túto hodnotu na celkovo 112 podnikateľských subjektov. "Výrobcovia menia prevádzky buď na firmy, ktoré predávajú a inštalujú okná, alebo z trhu odchádzajú v dôsledku insolventnosti," priblížil riaditeľ spoločnosti pre SR, ČR a Maďarsko Radek Slabák. Najsilnejšie zastúpenie z geografického hľadiska majú výrobcovia plastových okien v Trnavskom kraji.

Výrobu okien na Slovensku brzdí podľa Slabáka pokles výkonov v celom stavebnom priemysle, nedostatok veľkých projektových zákaziek, ale najmä silný export veľkých poľských hráčov. "Poľská vláda výrazne podporuje investície a export v tomto sektore. Štátny program podpory výrobcov okien je spolufinancovaný z fondov Európskej únie. Objem poľskej výroby v roku 2013 presiahol objem výroby nemeckého trhu. Kľúčoví slovenskí výrobcovia musia vyrásť a byť silnejší, aby mohli reagovať na tento silný tlak," zdôraznil regionálny riaditeľ spoločnosti.

Ako dodal, stratu na domácom trhu si výrobcovia začínajú kompenzovať exportom, a to najmä do Česka, Rakúska, Nemecka či Švajčiarska. Producentov, ktorých export tvoril viac ako polovicu výrobného programu, bolo v roku 2012 len 4,4 %. V roku 2013 tento počet narástol na 7,5 %. "Pod tento stav sa podpísal tlak na najnižšiu cenu pri verejných zákazkách v kombinácii s chýbajúcou koncepciou a nulovou podporou zo strany štátu pre miestne firmy," zdôvodnil Slabák.

V porovnaní s rokom 2012 zaznamenalo až 30,4 % subjektov vlani významný pokles obratu. K miernemu poklesu došlo u 10,8 % výrobcov, na stagnujúcej úrovni zostalo 25 %, mierny nárast hlásilo 21,4 % a významný nárast nastal u 12,5 % producentov. "Pokles na trhu už pretrváva dosť dlho, preto sa očakáva, že opäť začne opatrne rásť. Nepredpokladám však, že sa tak stane už v budúcom roku, najskôr v roku 2016. Zároveň očakávam, že Poľsko prestane byť tak agresívne vo vzťahu k exportu, pretože bude musieť začať podporovať domáci trh," domnieva sa Slabák.

Súvisiace články

Aktuálne správy