OMV predčasne mení šéfa, rozhodla o tom dozorná rada

, kurier Foto: SITA

Dnes sa zišla dozorná rada OMV, ako informujú rakúske denníky predstavenstvo sa dohodlo, že z čela vedenia odchádza súčasný generálny riaditeľ, Gerhard Roiss. Za odchodom treba údajne vidieť okrem slabých obchodných výsledkov za druhý štvrťrok aj konflikty generála s manažmentom.

Kurier a Format.at informovali o tom, že Gerhard Roiss opúšťa šéfovskú pozíciu OMV. Dozorná rada spoločnosti dnes, zdá sa priniesla rozhodnutie v súlade s očakávaním. Okrem Roissa sa firma lúči aj s Hansom-Petrom Florentom. Rakúske médiá majú informáciu, že Roissa nahradí v roku 2015 doterajší finančný riaditeľ spoločnosti, David Davies. Akcie na správu zareagovali posilnením na viedenskom parkete o jedno percento.

Posledných pár dní bolo čoraz viac počuť o tom, že šéf OMV by mohol svoj post opustiť predčasne. Roiss pracuje pre OMV už viac než 20 rokov, počas tohto obdobia zastával niekoľko manažérskych pozícií. Od roku 2011 je generálnym riaditeľom spoločnosti. Zmluvu mu predĺžili minulý rok, ostať mal do marca 2017, ale od tej doby sa spoločnosti nevedie tak dobre: prevádzkový zisk klesol v podstate v druhom štvrťroku na polovičnú hodnotu toho, aký dosiahli pred rokom. Prepad sa pripisuje z veľkej časti zvýšeným nákladom na výskum a výrobu. Druhým dôvodom má byť, že sa spoločnosť, vidiac komplikácie v Líbyi, prostredníctvom svojho portfólia preorientovala na menej rizikové oblasti.

Ďalší problém nastal s obchodovaním plynu. Tento segment nie je zďaleka tak prosperujúci, ako to v spoločnosť pôvodne očakávali. Roiss sa kvôli tomu dostal do konfliktu so šéfom segmentu, Hansom-Petrom Florenom. Napriek tomu, že sa dlhodobé dodávky podarilo s Ruskom znovu prerokovať, dokázala divízia vlani prispieť k prevádzkovému zisku skupiny len miliónom eur. To boli dôvody, pre ktoré rakúske médiá špekulovali, že okrem Roissa opustí predčasne spoločnosť aj Floren. Ak by sa tak stalo, riadenie OMV by sa zúžilo na troch členov: Manfred Leitner (rafinácia, obchodný manažér), David Davies (financie), Jaap Huijskes (výskum a vedúci výroby). OMV minulý mesiac vyhlásili, že aj Huijskes opúšťa spoločnosť pred vypršaním zmluvy v roku 2016.

Ako vidieť spoločnosť prežíva nie práve najlepšie obdobie, čo sa odráža aj na pohybe akcií na konci minulého týždňa, prepadli sa na viac než dvojročné minimum. Od januára do konca minulého týždňa je pokles na úrovni 30 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy