Mapa Eboly kde hrozí najväčšie riziko: Predikcia do konca októbra 2014

, businessinsider Foto: SITA

Obavy z Eboly sa rozšírili do USA a Európy po tom, čo boli diagnostikovaní prví pacienti v Texase a Španielsku. Napriek prísnym opatreniam sa na území USA nakazila ošetrovateľka a strach z nákazlivej choroby začína desiť aj Európu.

Riziko šírenia choroby je spojené predovšetkým s leteckou prepravou. Akcie aeroliniek už dlhšiu dobu hlásia prepad. Odborníci z University of Boston vypracovali model, ktorý ukazuje krajiny, ktoré sú najviac vystavené riziku "importu" eboly.

Model pracuje s leteckými spojeniami z postihnutých regiónov a modeluje riziko zavlečenia Eboly v unikátnych prípadoch. Nepokrýva teda riziko rozšírenia choroby v určitej krajine. V prípade Eboly sa za prepuknutie choroby považuje diagnostikovanie 10 a viac pacientov s krvácavou horúčkou.

Nasledujúci graf ukazuje krajiny najviac zasiahnuté rizikom zavlečenia Eboly do konca októbra. Okrem afrických štátov sú na popredných miestach aj európske, pričom najväčšie riziko, podľa odborníkov z University od Boston, hrozí Francúzsku.

Ebola už zabila vyše 4000 ľudí, väčšinou v severnej Afrike. Toto číslo zahŕňa aj 232 zdravotníkov, ktorí v ​​boji s chorobou prišli o život. Svetová zdravotnícka organizácia vydala varovanie, že ďalšie šírenie choroby by mohlo viesť až k zrúteniu niektorých štátov v severnej Afrike.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy