Francúzsky parlament odhlasoval zníženie závislosti od jadrovej energie

Francúzsky parlament dnes odhlasoval postupné zníženie závislosti krajiny od jadrovej energetiky. Viaceré environmentálne organizácie totiž už dlhodobo vyjadrujú obavy o bezpečnosť niektorých jadrových elektrární vo Francúzsku. Navyše, zníženie podielu jadra na produkcii elektriny prisľúbil aj prezident Francois Hollande. Informovali o tom agentúra AP a portál The Local.
Poslanci Národného zhromaždenia, dolnej komory parlamentu, schválili zredukovanie podielu jadrovej energie na produkcii elektriny vo Francúzsku do roku 2025 na 50 %. V súčasnosti sa jadro na produkcii elektrickej energie podieľa 75 %. Na porovnanie, v Spojených štátoch sa jadro na výrobe elektriny podieľa asi 19 %.
Francúzsko je so spomínanými 75 % krajinou s najväčším podielom jadra na výrobe elektriny na svete. Do tejto formy energie investovali Francúzi vo veľkom v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Mnohé elektrárne sú však podľa ochranárskych skupín v súčasnosti zastarané. Navyše, Paríž sa rozhodol viac investovať do obnoviteľných zdrojov energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy