Letí talianska kuchyňa, najväčší „boom“ zažívajú cestoviny

, Foto: SITA

Za posledných 20 rokov sa jedálničky Slovákov zmenili. V porovnaní s rokom 1993 priemerný Slovák zje takmer o polovicu menej zemiakov.

Za posledných 20 rokov sa jedálničky Slovákov zmenili. V porovnaní s rokom 1993 priemerný Slovák zje takmer o polovicu menej zemiakov. Naopak, najvýraznejšie nárasty spotreby si pripísali za ostatné dve dekády cestoviny, káva, či nealkoholické nápoje. Vo svojej najnovšej analýze na to poukazujú analytici Poštovej banky na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR za minulý rok. "Prepadákom dvadsaťročia sú zemiaky. Zatiaľ čo pred 20 rokmi pripadala na jednu osobu spotreba na úrovni 89 kilogramov, vlani to bolo len niečo cez 47 kíl," priblížila analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Najväčší "boom" zažili však cestoviny. "Slováci ich jedia až o 70 % viac než pred 20 rokmi. Na popularite totiž aj v našich zemepisných šírkach získala takzvaná talianska kuchyňa," skonštatovala Vrabcová s tým, že ich ročná spotreba na osobu sa zvýšila zo 4,6 kilogramu v roku 1993 na 7,8 kilogramu v roku 2013. Za ostatné dve dekády si najvýraznejší nárast spotreby pripísal aj med. Jeho spotreba vzrástla až o 120 %.

Približne dvojnásobne sa za posledné dve dekády zvýšila aj spotreba kávy, nealkoholických nápojov a čaju. Ako ukázala analýza banky, všetky tieto nápoje si pritom Slováci pripravujú nielen doma, ale zájdu si na ne aj do kaviarne či reštaurácie. "Kávičkárom sa však ich pôžitok môže predražiť, nakoľko v tomto roku sme na svetovom komoditnom trhu svedkami takmer nepretržitého rastu ceny kávy. V porovnaní so začiatkom roka je aktuálne káva na trhu drahšia až o viac než 90 %," doplnila Vrabcová.

Výrazne viac ako pred 20 rokmi konzumujú ľudia na Slovensku aj syry, orechy, ale aj trvanlivé pečivo. To nahradilo tradičný čerstvý chlieb, ktorého spotreba sa znížila až o takmer štvrtinu. "O približne 30 % menej ako v roku 1993 jedia aj strukoviny a vajcia. Z alkoholických nápojov za posledných 20 rokov upustili ľudia od "tvrdého" aj piva, ktorých spotreba poklesla o približne pätinu. Doprajú si ale viac vína," uviedla Vrabcová.

Slováci však menej konzumujú mäso, a to až o šestinu menej ako pred 20 rokmi. "Na druhej strane Slovákom ale viac zachutili ryby, ktorých ročná spotreba sa za posledné dve desaťročia zvýšila o tretinu," priblížila analytička banky.

Napriek súčasnej obľube rôznych zeleninových šalátov nielen ako prílohy, ale aj ako hlavného chodu, sa však spotreba Slovákov zeleniny za posledných 20 rokov mierne znížila. "Zeleniny a zeleninových výrobkov vlani spotrebovali ľudia o dve percentá menej ako v roku 1993. Ešte väčší prepad ale zaznamenalo ovocie, ktorého jedia až o 18 % menej ako pred 20 rokmi," dodala Vrabcová.

 Ročná spotreba potravín na osobu  MJ  1993  2013  2013 – 1993
 Včelí med  kg  0,5  1,1  120%
 Zrnková káva pražená  kg  1,6  3,3  106%
 Nealkoholické nápoje  l  105,7  214,8  103%
 Čaj  kg  0,1  0,2  100%
 Syry spolu  kg  4,9  9,3  90%
 Orechy [jadrá]  kg  1,1  1,9  73%
 Cestoviny  kg  4,6  7,8  70%
 Trvanlivé pečivo  kg  6,2  9,6  55%
 Ryby  kg  3,8  5  32%
 Kakaové výrobky  kg  4,2  5  19%
 Víno spolu  l  14,3  16,3  14%
 Zelenina a zeleninové výrobky  kg  108,3  106,1  -2%
 Mlieko a mliečne výrobky  l  165,6  152,9  -8%
 Ryža lúpaná  kg  5,6  5,1  -9%
 Tuky spolu  kg  24,3  22  -9%
 Cukor  kg  34,5  31,1  -10%
 Soľ jedlá  kg  6,6  5,9  -11%
 Cukrovinky  kg  6,3  5,4  -14%
 Mäso  kg  64,9  54,1  -17%
 Ovocie a ovocné výrobky  kg  64,4  53,1  -18%
 Pivo  l  90  71,5  -21%
 Liehoviny [40 %]  l  12,2  9,4  -23%
 Chlieb  kg  50,4  38,6  -23%
 Konzumné vajcia  kusy  293  209  -29%
 Strukoviny jedlé spolu  kg  1,9  1,3  -32%
 Zemiaky  kg  89  47,4  -47%
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa ŠÚ SR

 

Súvisiace články

Aktuálne správy