Rubeľ stále klesá, hoci Moskva masívne intervenuje

Ruská centrálna banka v piatok chcela, aby sa jednotka menového koša pohybovala v pásme 36 až 45 rubľov. Rubeľ však hneď prerazil nové pásmo a jednotka menového koša zdražela až na 45,20 rubľa.

Ruskej centrálnej banke sa ani v piatok nedarilo udržať rubeľ v želanom pásme. Ruská mena opäť výrazne oslabila a obchodníci uviedli, že banka aj v piatok vo veľkom intervenovala na devízovom trhu na podporu rubľa. V piatok ráno centrálna banka uviedla, že o 15 kopejok posunula obchodovacie pásmo, v ktorom chcela udržať kurz rubľa voči menovému košu zloženému z dolára a eura. Banka chcela, aby sa jednotka menového koša pohybovala v pásme 36 až 45 rubľov. Rubeľ však hneď prerazil nové pásmo a jednotka menového koša zdražela až na 45,20 rubľa.

 

 

 

Ruská centrálna banka zároveň v piatok informovala, že v stredu na intervencie s cieľom chrániť rubeľ vynaložila 1,5 mld. USD. Banka automaticky intervenuje, ak sa rubeľ dostane zo želaného obchodovacieho pásma, čo naznačuje, že vo štvrtok na intervencie vynaložila ďalšiu 1 mld. USD. Obchodníci uviedli, že centrálna banka na devízovom trhu masívne intervenovala aj v piatok. Do 9:05 GMT rubeľ voči doláru klesol o 0,5 % na 40,35 RUB/USD a oproti euru oslabil o 0,36 % na 51,11 RUB/EUR.

(1 EUR = 1,2763 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy