Grécke hospodárstvo kleslo menej, ako sa odhadovalo

V minulo roku sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zmenšil o 3,3 %, podľa predošlého odhadu klesol o 3,9 %

Grécka ekonomika sa za celý minulý rok zmenšila iba o 3,3 %, čiže menej v porovnaní s predchádzajúcim odhadom, podľa ktorého klesla o 3,9 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny ELSTAT. Revízia vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) podľa štatistického úradu vychádza z nových aktualizovaných údajov, ktoré sú v súlade s novým európskym systémom účtovníctva.

Podľa nových údajov bola aj grécka recesia v roku 2012 miernejšia, ako sa predtým odhadovalo. Podľa aktualizovaných údajov sa hospodárstvo krajiny v roku 2012 zmenšilo o 6,6 %. Z predchádzajúcich údajov vyplývalo, že HDP sa v roku 2012 zmenšil o 7 %. Atény aj Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF), od ktorých krajina získala núdzovú pomoc, prognózujú, že Grécko sa v tomto roku vynorí z recesie a vykáže celoročný rast ekonomiky o 0,6 %.

Grécky štatistický úrad však zároveň v piatok informoval, že priemyselná produkcia krajiny sa v auguste medziročne zmenšila o 5,7 % po júlovom oslabení o 1,1 %. Augustový pokles priemyselnej výroby bol hlavne výsledkom oslabenia ťažobného odvetvia o 6,5 % a zmenšenia výroby elektriny o 18,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy