Hľadáte možnosť zárobku? Skúste zopár prekvapivých spôsobov, ako si zarobiť peniaze navyše

, Menshealth Foto: SITA

Nevychádzate s peniazmi, prípadne by ste si radi dopriali väčší luxus ako zvyčajne? Aby ste si prilepšili, nemusíte hneď darovať obličku alebo utekať do spermobanky. Dajte tomu trochu času a kreativity. Tu je desať mierne šialených rád, veď sú rýdzo americké. Ako inšpirácia ale poslúžia.

1. Ponúknite svoje jedinečné schopnosti
Viete napísať zopár taktov chytľavej melódie ako zvučku? Hovoríte po čínsky? Ste schopní navrhovať firemné logá? Zamyslite sa nad tým, v čom ste jedineční, a zverejnite inzerát. Privyrába si tak veľa ľudí, najmä mladšej generácie.
Odmena: Záleží na dopyte, zarobiť sa tak dajú aj pekné peniaze.

2. Staňte sa profesionálnym priateľom
Netreba hneď myslieť "profi spoločníčky", ak nemáte problém s poznávaním nových ľudí a pôsobíte na nich príjemným dojmom, skúste to robiť za peniaze. Napríklad web RentAFriend je striktne platonického charakteru. Používatelia si na ňom vyberajú vhodný sprievod na spoločenskú udalosť, prehliadku mestom alebo na večer strávený v kine. Mesačne stránku navštívi vyše 100 tisíc ľudí a členstvo má predplatené viac ako 2 tisíc užívateľov, ktorí hľadajú „parťáka“ na tú či onú príležitosť.
Odmena: Niektorí profesionálni spoločníci si účtujú až 150 USD za hodinu, ale priemerne sa hodinová sadzba pohybuje medzi 20 až 50 USD. Ak pracujete 3 dni v týždni a účtujete si 20 USD za hodinu, polepšíte si o 1 900 USD mesačne.

3. Urobte zo svojho auta billboard
V prípade, že denne jazdíte autom, nemusíte byť na tom hneď stratoví. Spoločnosti ako Adz in Motion alebo Free Car Media, ale pokusy boli aj na Slovensku, zaplatia za zobrazenie reklamy na vašom vozidle. Ale neberú každého, firmám veľmi záleží na geografickej polohe a modeli auta, v ktorom jazdíte. Na trhu je tiež dosť podvodníkov, takže radíme, aby ste si firmu poriadne preklepli.
Odmena: Ak sa dostanete do výberu, firmy v USA vyplácajú 400 USD až 500 USD mesačne za pokrytie celej plochy auta. Niektoré menšie spoločnosti vám za umiestnenie jednoduchej nálepky zaplatia okolo 50 USD mesačne. Podobné inzertné služby sú aj na Slovensku, nie všetky s dobrou povesťou, ale zarobiť nie je nemožné.

4. Sťahujte si aplikácie
Je to prosté. Stiahnite si do mobilu niekoľko aplikácií ako sú napríklad Media Insiders Panel alebo Google Screenwise a inkasujte peniaze. Tieto aplikácie nemonitorujú telefónne hovory, ale sledujú vašu aktivitu, najmä čas strávený na internetových stránkach a sociálnych sieťach. To pomáha spoločnostiam ako Google urobiť lepšie marketingové rozhodnutia, nesmie vám preto vadiť takéto informácie poskytnúť.
Odmena: Ak si nainštalujete Google Screenwise, dostanete jednorazovú odmenu 8 USD za prvý týždeň a ďalšie 2 USD za každý ďalší týždeň. Inštalovaním Media Insiders Panel zarobíte až 15 USD mesačne. Odmeny prichádzajú vo forme darčekových poukážok, ale aj to môže byť zaujímavé. Ročná odmena sa môže vyšplhať na 295 USD.

5. Prenajímajte
Ak máte parkovacie miesto navyše, alebo prázdny suterén v dome, ponúknite ho na prenájom. Ak žijete v mieste s nedostatočnou parkovacou  kapacitou, napríklad v centre, vaše miesto môže byť obzvlášť lukratívne. Rovnako tak môžete prenajať voľnú izbu vo svojom dome alebo nevyužitý priestor nad dielňou. To všetko krátkodobo alebo dlhodobo.
Odmena: Odvíja sa od toho, čo a kde prenajímate. Za parkovacie miesto to môžu byť aj desiatky eur  mesačne, za voľnú izbu na atraktívnej adrese určite viac.

6. Staňte sa členom fiktívne poroty
Jednoznačne americká špecialitka. Fiktívne súdne procesy slúžia právnikom ako testovacie kolo pred skutočným súdom. Organizátori zhromaždia 10 až 12 ľudí, na ktorých si trénujú pripravené argumenty. Vy spolu s ostatnými rozhodujete ako skutočná porota. Porota by mala byť namiešaná z rôznych skupín obyvateľov, preto musíte zodpovedať sériu demografických otázok. Opäť zábava na americký spôsob, ale aj na Slovensku sa dá uplatniť v tejto sfére, napríklad pri nakrúcaní Súdnej siene ako komparz.
Odmena: V USA , ak je proces on-line, dostanete 10 až 50 USD za proces, výlet do miestnej advokátskej kancelárie „hodí“ až 100 USD plus obed zadarmo. U nás sa dozviete výšku honoráru po tom, čo sa zúčastníte konkurzu v televízii.

7. Navštevujte pravidelne posilňovňu
Ak nemôžete bez posilňovne existovať ani deň, zbystrite. Stiahnite si aplikáciu GymPact pre iOS aj android zadarmo a môžete začať. Každý týždeň uzatvárate stávky, koľko toho odcvičíte, a koľko ste zároveň ochotní zaplatiť, ak svoj cieľ nesplníte. Ak sa budete držať plánu, budete inkasovať peniaze od tých, ktorí svoje predsavzatia nedodržali.
Odmena: Odmeny sa pohybujú od 30 centov do 5 USD za týždeň. Záleží na tom, ku koľkým aktivitám sa zaviažete a koľko ľudí svoje ciele nenaplnia. Ak sa vám podarí nazhromaždiť minimálne 10 USD, peniaze si môžete nechať poslať na svoj PayPal účet.

8. Vymýšľajte slogany a mená firiem
Ste dostatočne kreatívny, dokážete tvoriť slogany a pomenovať spoločnosti? Tak prečo to nerobiť za peniaze?! Na webovej stránke NamingForce môžete navrhnúť toľko verzií, koľko vám len napadne.
Odmena: Niektoré väčšie firmy sú za vydarené texty ochotné zaplatiť aj niekoľko tisíc USD.

9. Píšte hudobné recenzie
Dobrá správa pre milovníkov hudby! Na stránke SlicethePie hudobný nadšenci počúvajú nové 90 sekundové zvukové ukážky, ku ktorým píšu krátke hodnotenia. Tým získavajú hudobné skupiny a marketéri cennú spätnú väzbu.
Odmena: Nováčikovia dostávajú väčšinou len 2 centy za reakciu, ale postupom času sa môžete vypracovať na 20 centov za kus. Opäť je hranica 10 USD, kedy si môžete peniaze zinkasovať cez PayPal.

10. Predávajte použité papierové škatule
Tento biznis je opäť výdobytkom USA, kde sa ľudia často sťahujú. U nás s kartónom nepochodíte ani v zberných surovinách. Ale predstavte si všetky tie škatule, ktoré nakoniec skončia v lise. Na stránke BoxCycle sa použité nepoškodené kusy ponúkajú na predaj.
Odmena: Čím väčšie, tým drahšie. Za jednu škatuľu vypláca väčšina spoločností 50 centov až 2 USD.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy