Poľská centrálna banka prekvapivo prudko znížila úrokové sadzby

Národná banka Poľska (NBP) po vyše roku opäť uvoľnila menovú politiku. Zníženie úrokových sadzieb bolo razantnejšie, než sa očakávalo. Dôvodmi sú nízka inflácia a slabá ekonomická aktivita. Informovali o tom agentúry PAP a RTTNews.
Rada pre menovú politiku NBP po dvojdňovom zasadnutí rozhodla o znížení kľúčovej úrokovej sadzby o 50 bázických bodov na 2 %. Analytici v priemere počítali s poklesom kľúčového úroku len o 25 bodov.
Poľská centrálna banka tiež znížila lombardnú sadzbu o 100 bázických bodov na 3 % a diskontnú sadzbu o 50 bodov na 2,25 %. Depozitná sadzba zostala na 1 %.
NBP v júli 2013 ukončila posledný cyklus uvoľňovania menovej politiky začatý v novembri 2012. V jeho rámci banka celkovo znížila úrokové sadzby o 225 bázických bodov.
Dôvodmi dnešného zníženia úrokových sadzieb sú vývoj spotrebiteľských cien a slabá ekonomika. NBP má nastavený inflačný cieľ na 2,5 %. V auguste poľské spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní klesli o 0,3 %. Jadrová inflácia dosiahla len 0,5 %.
Priemyselná produkcia Poľska v auguste poklesla a index nákupných manažérov ukázal, že vývoj produkcie zrejme zostane v najbližších mesiacoch slabý, keďže nové objednávky sa v septembri znížili štvrtý mesiac po sebe.
Navyše, zvyšujú sa riziká ohrozujúce poľskú ekonomiku. Medzi ne patrí zhoršenie hospodárskych vyhliadok eurozóny a negatívny vplyv ruských sankcií.
Poľská ekonomika v 2. kvartáli medziročne vzrástla o 3,3 %. Jej motorom bolo oživenie domáceho dopytu. Tempo rastu sa však mierne spomalilo v porovnaní s prvými troma mesiacmi, keď dosiahlo 3,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy