MMF zhoršil prognózu rastu globálnej ekonomiky

Medzinárodný menový fond očakáva rast globálnej ekonomiky v tomto roku o 3,3 % a v budúcom roku predpokladá jej posilnenie o 3,8 %. Ešte v júli prognózoval, že svetová ekonomika sa v tomto roku zväčší o 3,4 % a v budúcom roku o 4 %.

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil svoju prognózu globálneho ekonomického rastu. V správe s názvom Svetový ekonomický výhľad, ktorú zverejnil v utorok, fond uviedol, že v tomto roku očakáva rast globálnej ekonomiky o 3,3 % a v budúcom roku predpokladá jej posilnenie o 3,8 %. Ešte v júli MMF prognózoval, že svetová ekonomika sa v tomto roku zväčší o 3,4 % a v budúcom roku o 4 %.

Najnovšia predikcia MMF ráta s tým, že ekonomiky USA a Veľkej Británie dosiahnu silný rast, ale fond zhoršil prognózu rastu najväčších ekonomík eurozóny, čiže Nemecka a Francúzska. Kým v júli predpokladal, že nemecká ekonomika sa v tomto roku zväčší o 1,9 % a v budúcom o 1,7 %, teraz odhaduje rast nemeckého hospodárstva v roku 2014 o 1,4 % a v budúcom roku o 1,5 %. Francúzsky hrubý domáci produkt (HDP) sa podľa najnovšej predpovede fondu v roku 2014 zväčší o 0,4 % a v budúcom roku o 1 %. V júli bol MMF optimistickejší a očakával tohtoročný rast francúzskeho HDP o 0,8 % a jeho budúcoročné posilnenie o 1,5 %.

MMF zhoršil aj predikciu rastu celej eurozóny. Odhaduje, že za tento rok jej hospodárstvo vykáže rast o 0,8 % a v roku 2015 posilní o 1,3 %. V júli fond prognózoval tohtoročný rast eurozóny na úrovni 1,1 % a budúcoročný na úrovni 1,5 %. Hospodárstvo USA podľa najnovšieho Svetového ekonomického výhľadu za rok 2014 vykáže rast o 2,2 %. Júlová predikcia rátala s rastom amerického HDP v tomto roku o 1,7 %. Svoju prognózu rastu ekonomiky USA v budúcom roku fond potvrdil a očakáva, že sa zväčší o 3,1 %. Fond nezmenil prognózu tohtoročného vývoja ruskej ekonomiky. Rovnako ako v júli očakáva, že vykáže rast o 0,2 %. Zhoršil však predpoveď pre budúci rok. V júli prognózoval, že ruský HDP v budúcom roku posilní o 1 %. Teraz odhaduje budúcoročný rast ekonomiky krajiny iba na úrovni 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy