Britský HDP v druhom kvartáli rástol rýchlejšie

Hrubý domáci produkt krajiny v druhom štvrťroku posilnil o 0,9 %, predošlý odhad signalizoval, že vzrástol o 0,8 %

Britská ekonomika v druhom štvrťroku rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo, a jej zotavovanie z finančnej krízy nebolo až také pomalé, ako sa odhadovalo. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny ONS, ktorý použil novú metodiku. Britský hrubý domáci produkt (HDP) za obdobie apríla až júna vzrástol o 0,9 %. Išlo o najrýchlejšie tempo jeho rastu od tretieho štvrťroka 2013.

Podľa predchádzajúceho odhadu sa hospodárstvo Veľkej Británie v druhom štvrťroku zväčšilo o 0,8 %. Ekonómovia predpokladali, že to potvrdí aj najnovší odhad. Motorom ekonomického rastu v druhom kvartáli bolo najvýraznejšie posilnenie sektora služieb za takmer tri roky. Úroveň podnikových zásob sa tiež výrazne zväčšila, uviedol štatistický úrad. Britský export však bol slabý.

Štatistické údaje ďalej ukázali, že britské hospodárstvo sa po hlbokej recesii z rokov 2008-2009 zotavilo skôr, ako sa odhadovalo. Ekonomika prekonala svoj predkrízový vrchol z roku 2008 v treťom štvrťroku 2013, čiže o deväť mesiacov skôr, ako sa pôvodne očakávalo. V júni tohto roka bolo hospodárstvo krajiny už o 2,7 % väčšie ako pred krízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy